Emdr Terapisi: Geçmişin Yüklerinden Kurtulmak
EMDR Terapisi Nedir?
Tüm yaşantımız boyunca olumlu ve olumsuz olarak yaşadığımız anıları kaydederiz. Bireysel terapi ihtiyacı duyan bireyler genellikle güncel sorunlarla baş edememe şikayetleri ile terapistlere başvurur. Terapi süreci var olan problemlerin yanı sıra bu problemlerin temel nedenlerine inerek bireyin kendiyle ilgili olumsuz inancına odaklanır. Özellikle çocukluk travmaları olan danışanların duygusal tepkilerde kilitli kaldıkları görülmektedir.
Birçok çocukluk deneyimi bireyin kendini yetersiz, güçsüz, başarısız ve yalnız hissetmesine neden olur. Çocukluk döneminden getirdiğimiz olumsuz inancımız yetişkinlerin günlük hayatta karşılaştığı problemlerin temelini oluşturmaktadır. Güncel sorunlara odaklanılması sadece anlık rahatlık vermekle birlikte benzer sorunların ortaya çıkması durumunda tekrar tetiklenmektedir.
Peki travması olan bireyler ne yapmalıdır?
Travmaları iyileştirmek için EMDR tekniği kullanılmaktadır. EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlem) güçlü bir terapi yaklaşımıdır. EMDR var olan olumsuz anıların sağlıklı bir şekilde işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapi yöntemidir.
Var olan travmalarla çalışmak yanlış ve eksik kodlanmış olan düşüncelerin iyileştirilmesine yardımcı olmakla beraber kimi zamanda bu travmanın kabul edilmesi ve işlenmesine olanak sağlar. Travmanın çalışılması danışanın günlük hayatını, duygu durumunu, problem çözme becerilerini, seçimlerini kısacası hayatta varoluşunu etkilemektedir. Yaşanılan travmalar alınan terapi sürecinde iyileştirilir.
EMDR hangi sorunları çözebilir?
EMDR’ a göre birçok psikolojik rahatsızlığın altta yatan nedeni işlemlenmemiş olumsuz anılardır. EMDR birçok sorunda hızlı bir şekilde etki eder.
EMDR Terapisi nasıl uygulanır?
EMDR terapisinde geçmişte yaşanmış olumsuz anıların yeniden işlemlenmesi sağlanarak bireyin bugün ki yaşadığı sorunlar azaltılır. Geçmişte karşılaştığı olaylarla çalışan danışan gelecekte yaşayacağı benzer sorunlara karşı olumlu inanç ve yeni bir bakış açısı kazanması hedeflenmektedir.
EMDR Terapisinin kullanıldığı alanlar;
- Kişilik Bozukluklar
- Panik Bozukluğu
- Kaygı Bozuklukları
- Depresyon
- Komplike Yas
Disosiyasyon - Rahatsız Edici Anılar
- Fobiler
- Ağrı Rahatsızlıkları
- Yeme Bozuklukları
- Performans Kaygısı
- Stres Kontrolü
- Bağımlılıklar
- Cinsel ve/veya Fiziksel Taciz
- Beden Algısı Bozuklukları
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Davranım Bozuklukları ve Özgüven Sorunları
- Migren ve Fantom Ağrı
Kompleks Travma - Hamilelik döneminde yaşanılan psikolojik temelli sorunlar