Uzman Psikolog ve Klinik Psikolog
Fenomen Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi olarak, günlük hayatta yaşadığınız basit sorunlardan daha ciddi ruh sağlığı problemlerine kadar alanında uzman kadromuzla yanınızdayız. Üst kısımdaki “Ekibimiz” bölümünden tüm uzmanlarımızın detaylı özgeçmişlerini inceleyebilirsiniz. Randevu ve bilgi almak için tıklayabilirsiniz. Alt kısımdan ise çalışma alanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Psikoterapi, bir arkadaş sohbeti, öğüt verme ya da sadece dert dinleme değildir. Psikoterapi ve psikolojik danışmanlık, yararlı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış, birçok psikolojik problemde, günlük yaşam sorunlarında ve hatta önleyici olarak kullanılan bilimsel tekniklerdir.
Çalışma Alanlarımız
Sosyal Fobi
Sosyal fobi, diğer adıyla sosyal anksiyete bozukluğu, bireylerin sosyal ortamlarda yoğun kaygı hissetmesi durumudur. Sosyal fobi yaşayan kişiler, başkalarının önünde ani korku, utanç ve anksiyete hissederler. Bu durum, kişilerin günlük hayatını ciddi ölçüde zorlaştırır ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler. Sosyal fobinin fizyolojik belirtileri; mide bulantısı, terleme, titreme, çarpıntı; duygusal etkileri; aşırı kaygı, utanç; davranışsal etkileri ise göz temasından kaçınma ve sosyal ortamlardan uzak durmadır. Uzman psikologlarımızdan alacağınız psikoterapi, sosyal fobinizi yenmenize ciddi oranda destek sağlayacaktır. Durumunuza en uygun terapi yöntemini seçebilir ve yeni bir hayata adım atabilirsiniz.
Depresyon
Depresyon, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen derin üzüntü, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının yoğun şekilde yaşandığı bir duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon, atipik depresyon, kronik depresyon, mevsimsel duygudurum bozukluğu ve doğum sonrası depresyonu gibi çeşitli türleri vardır. Depresyon, duygusal semptomların yanı sıra fiziksel semptomlara da sahiptir. Kişi kendini yorgun, ilgisiz, keyifsiz ve motivasyonsuz hisseder. Uyku sorunları, iştahta değişiklikler, ağrılar, değersizlik hissi, umutsuzluk, ölüm ve intihar düşünceleri, içe kapanma gibi belirtiler görülebilir. Alanında uzman psikologlarımızla beraber depresyonun üstesinden gelmeniz için bilişsel davranışçı terapi, şema terapi gibi bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle size destek sağlıyoruz.
Panik ve Anksiyete Bozuklukları (Panik Atak)
Panik ve anksiyete bozuklukları, bireylerin günlük hayatlarını etkileyen ani korku ve endişe durumlarıdır. Panik bozukluğu, bireyin aniden ve beklenmedik bir anda yoğun korku ve fiziksel rahatsızlık hissetmesiyle kendini gösterir. Panik atak, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, titreme, korku ve gerçek dışı hissetme gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Panik bozukluğun tedavisinde psikoterapi ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi önerilmektedir. Uzman psikolog kadromuz ile hayat kalitenizi artırmak için çalışabilirsiniz.
Sınav Kaygısı
Sınav kaygısı, öğrencilerin sınav öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşadığı aşırı kaygı halidir. Bu durum, öğrencilerin başarısını etkileyerek potansiyellerini tam anlamıyla göstermelerine engel olur. Kalp çarpıntısı, mide bulantısı, terleme, yoğun endişe, kendini yetersiz hissetme, dikkat dağınıklığı ve düşük özgüven gibi belirtilerle kendini gösterir. Öğrencilerin başarı ve mutluluğu için, uzman psikolog ile çalışmak en etkili çözüm yoludur.
Eğitim, Meslek ve Kariyer Danışmanlığı
Eğitim ve kariyer danışmanlığı, bireylerin hayat planlarına yönelik bilinçli kararlar almalarına yardımcı olan bir rehberlik hizmetidir. Gençlerin ilgi ve yeteneklerine göre gelecek planları yapmasını ve iş dünyasına daha iyi hazırlanabilmelerini sağlar. Danışmanlar, okul seçimi, burs ve finansal yardım, kariyer planlama ve meslek tanıtımları gibi konularda bireylere destek verir.
Yaşam Koçluğu
Yaşam koçluğu, bireylerin kişisel ve profesyonel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmayı hedefler. Bireyin hayat kalitesinin artması ve potansiyelini ortaya çıkarması, yaşam koçlarının öncelikli hedefidir. Hedef belirleme, özgüven ve motivasyon artırma, zaman ve stres yönetimi, iletişim becerileri gibi alanlarda kişilere destek vererek insan ilişkilerini, kariyerlerini ve kişisel gelişimlerini güçlendirmeyi amaçlar.
Öfke ve Stres Yönetimi
Öfke ve stres yönetimi stratejileri, bireylerin yoğun baskı altındayken duygusal kontrollerini sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlar. Öfke ve stres doğal duygular olsa da yönetilmediğinde kişiye ve çevresine zarar verebilir. Öfke kontrolünde, öfkenin kaynağını tanıma ve problem çözme yaklaşımı büyük önem taşır. Bilişsel davranışçı terapi, gevşeme terapisi ve grup terapileri, bireylerin öfke ve stres sorunlarını aşmasına yardımcı olur.
İnternet, Bilgisayar ve Oyun Bağımlılığı
İnternet, bilgisayar ve oyun bağımlılığı, günümüzde özellikle gençler arasında yaygın olan ve akademik başarıyı, sosyal hayatı etkileyen bir sorundur. Bu bağımlılık; zaman yönetiminde zorluk, sosyal hayattan kaçınma, sinirlilik, yalnızlık ve fiziksel sağlık sorunları gibi negatif etkilere yol açabilir. Bu bağımlılık kendi başına yönetilemediği takdirde, profesyonel yardım alınması önerilir.
Stres
Stres, bireyin çevresel olaylara verdiği fiziksel ve duygusal tepkilerdir. Kısa süreli stres, doğal ve faydalı olsa da, uzun süreli stres kişilerin sağlığını bozabilir. Stres, baş ağrısı, uyku sorunları, sinirlilik, kalp çarpıntısı, iştah değişiklikleri, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Uzman psikologlar tarafından uygulanan bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerle stresin üstesinden gelinebilir.
Takıntılar (Obsesyonlar)
Takıntılar, diğer adıyla obsesyonlar, bireyin zihnine istemsizce giren ve tekrarlayan düşüncelerdir. Mantıksız görünse de kişiye yoğun kaygı ve stres yaşatabilir, günlük hayatı etkileyebilirler. En yaygın takıntılar; temizlik ve mikrop, düzen ve simetri, kontrol, zarar görme, dini ve cinsel takıntılardır. Takıntılı düşüncelerin yarattığı rahatsızlığı azaltmak için bireyler ritüeller oluşturabilir (örneğin, ellerin kirli olduğunu düşünüp sürekli yıkama). Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) bu durumun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu sorunu yaşayan kişilerin psikoterapi desteği alması önerilir.
Fobiler
Fobiler, bir nesneye, olaya ya da duruma karşı duyulan mantık dışı, aşırı korku hissidir. Fobiler genellikle çocukluk ya da gençlik yıllarında başlar ve günlük hayatı olumsuz etkiler. Hayvan fobileri, doğal çevre fobileri, kan, enjeksiyon, yaralanma fobileri, sosyal fobiler ve agorafobi en yaygın fobi türlerindendir. Psikologlar, bireyin hayat kalitesini artırmak adına çeşitli yöntemlerle fobilerin üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.
Karar Verme Zorlukları
Karar verme zorlukları, bireylerin seçenekler arasında en iyi kararı belirlemekte zorlandığı durumlardır. Bazı bireyler, önemli kararlar karşısında yoğun stres ve kaygı yaşarlar. Bu sorunu yaşayan kişiler, psikoterapi seansları aracılığıyla bu zorlukların üstesinden gelebilirler.
Kişilik Bozuklukları
Kişilik bozuklukları, genellikle ergenlik ya da gençlik döneminde başlayan ve bireyin içselleştirdiği duygu ve düşüncelerden kaynaklanan bozukluklardır. Genetik faktörler, çocukluk dönemindeki travmalar, çevresel ve kültürel faktörler bu bozuklukların nedenleri olabilir. Paranoid Kişilik Bozukluğu, Şizoid Kişilik Bozukluğu, Şizotipal Kişilik Bozukluğu, Antisosyal Kişilik Bozukluğu, Borderline Kişilik Bozukluğu, Histrionik Kişilik Bozukluğu, Narsistik Kişilik Bozukluğu, Kaçıngan Kişilik Bozukluğu, Bağımlı Kişilik Bozukluğu ve Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu gibi alt türleri vardır. Kişilik bozukluğu olan bireylerin, psikoterapi ve ilaç tedavisi alması önerilir.
Psikosomatik Rahatsızlıklar
Psikosomatik rahatsızlıklar, psikolojik sorunların bireyde fizyolojik sorunlara yol açmasıdır. Anksiyete, depresyon gibi durumlar sebebiyle kişiler baş ağrısı, sindirim sorunları, kalp çarpıntısı ve cilt sorunları gibi fiziksel belirtiler gösterebilir. Bu sorunun üstesinden gelmek için, altta yatan psikolojik nedenlerin çözülmesi gerekmektedir. Psikoterapi ile psikosomatik semptomlar azaltılabilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kişilerin yaşadıkları ağır travmatik olaylar sonrasında geliştirdikleri anksiyete durumudur. Travma sonrası, birey tetikleyici faktörlerle karşılaştığında yoğun stres yaşayabilir ve travmayla ilgili tekrarlayan rüyalar görebilir. Travmatik olayla yüzleşmekten kaçınma eğiliminde olabilir. Bu durum, bireylerin günlük hayatını olumsuz etkiler. Etkisi kanıtlanmış terapi yöntemleri ile TSSB’nin üstesinden gelinmesi mümkündür.
Karşı Cinsle Sorunlar
Karşı cinsle yaşanan iletişim, romantik ve duygusal sorunlar bireyin sosyal hayatını ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Travmatik sosyal deneyimler sonucu ortaya çıkabilir. Bu sorunu yaşayan kişiler, uzman bir psikolog yardımıyla iletişim becerilerini geliştirebilir, özgüvenlerini artırabilir ve güven oluşturma gibi alanlarda çalışabilir.
Kimlik Karmaşası
Kimlik karmaşası, bireyin kim olduğunu, hayatta neyi amaçladığını ve hangi değerlere sahip olduğunu anlamakta zorlandığı durumdur. Genellikle ergenlik döneminde veya büyük yaşam değişiklikleri sırasında ortaya çıkar. Kimlik karmaşası yaşayan bireyler, psikoterapi ile özgüven geliştirme, kendini tanıma ve farkındalık çalışmaları yapma fırsatları bulabilir.
Hamilelik Öncesi ve Sonrası Destek
Hamilelik öncesi ve sonrası destek, anne adaylarının fiziksel ve psikolojik sağlamlıklarını artırmaya yönelik rehberlik çalışmalarıdır. Bu çalışmalar, sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi, doğum sonrası iyileşmeyi, annelik kaygılarının azalmasını ve doğum sonrası depresyonun önlenmesini sağlar. Hamilelik sürecinde psikolojik destek almak, hem anne babanın hem de çocuğun gelişimi açısından önemlidir.
Kullandığımız Psikoterapi Yöntemleri
Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (BDT)
BDT, bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarını anlamalarına ve olumsuz kalıpları değiştirerek daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olan, yaygın olarak kullanılan bir psikoterapi yöntemidir.
Şema Terapi
Şema terapi, kronik ve dirençli psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan, BDT, bağlanma teorisi, psikodinamik terapi ve deneyimsel terapilerin unsurlarını bir araya getiren bütüncül bir terapi yöntemidir.
Gestalt Terapi
Gestalt terapi, bireyin “şimdi ve burada” deneyimine odaklanan, farkındalık, bütünlük ve kişisel sorumluluk üzerine kurulu bir psikoterapi yöntemidir. Bireyin anı yaşamasını teşvik eder.
EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Terapisi)
EMDR, travmatik anıların işlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. EMDR, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi durumların yanı sıra depresyon, anksiyete ve fobilerde de kullanılmaktadır.
Hipnoterapi
Hipnoterapi, bireyin bilinçaltına ulaşarak, bilinçli zihnin normalde farkında olmadığı düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Psikoterapi ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları (Cevaplar için başlıkların üzerine tıklayınız)
ankara psikolog, uzman psikolog, klinik psikolog, çankaya psikolog, ankarada psikolog, psikolog ankara, psikolog doktor,