Trikotilomani (Saç Yolma Hastalığı)

trikotilomaniSaç yolma hastalığı (Trikotilomani), saçların veya vücutta başka bölgede bulunan kılların deriden çekerek kopmaya zorlanan ve karşı koyulamayan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Sürekli kafadan saçların yolunması kelliğe neden olan bir durumdur.
SAÇ YOLMA HASTALIĞI (Trikotilomani) HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?

Hastalık daha çok ergenlik çağında ortaya çıkabiliyor. Ancak kadın, erkek ve çocuk ayırmaksızın her yaşta bu hastalık görülebiliyor. Bu saplantı daha çok 12 yaş aralığında çocuklarda görülüyor. Çocuklarda görülen hastalığa yol açan en önemli faktör, anne baba ayrılıkları ya da kayıplarıdır.

SAÇ YOLMA HASTALIĞI (Trikotilomani) NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Psikoterapi: ilk olarak psikolojik destek ile saç yolma alışkanlığına neden olan faktörler tespit edilmektedir. Daha sonra saç yolmayı unutturacak yöntemlere hastalar yönlendirilir. bazı hastalara saçlarını yolmamaları için parmak bandajları önerilebiliyor.

İlaç tedavisi: hastaya uygulanan ilaçlar ile hastalığın ortaya çıkarttığı belirtiler azaltılabilir. Ancak ilaç tedavisinin ne denli etkili olduğu tartışmalı bir konudur. İlaç tedavisi uygulanan kişilerde bir kısmı tamamen iyileşirken bir kısmında hiçbir fark olmayabiliyor.

Hastalıktan kurtulmak için tedavi olan hastalarda şayet yolmalardan dolayı saç derisi aşırı hasara uğramamış ise yeni saçlar çıkabiliyor. Ancak saç deresi aşırı hasara uğramış ise kalıcı kellik oluşabiliyor.

Saç yolma hastalığında hastalığa maruz kalan kişiler yoldukları saçları genellikle ağız etrafına sürerek rahatladıkları kanısındadırlar. Saç yolma hastalığı (Trikotilomani)  özellikle geceleri artış göstermektedir. TV karşısında, telefon görüşmelerinde ve yatarken daha şiddetli yolmalar oluşabilir. Ancak hasta olan kişiler genellikle yaptıkları hareketleri inkar ederler. Yolma sonucu oluşan kellikleri kapatmak için çaba sarf ederler. Bazı hastalar ise saç yolmayı gizlilik içinde gerçekleştirirler. Ancak hafife alınmayacak ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir tür hastalıktır. Hastalığın tedavisi kişinin ve tedaviyi üstlenen doktorun katkıları ile tedavi edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.