Stres Nedir?
Hepimiz stresin etkisinde kalırız. İnsanların kendilerini stresten tamamen arındırması imkânsızdır. Stres, kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel sınırlarının zorlanması sonrasında ortaya çıkan gerginlik ve sinir hissidir. Stres kişilerin çevresi ile olan uyumunu bozar ve kişilerin kapasitesini zorlar.
İnsanlar her zaman çevresinde yaşananlardan iyi ya da kötü şekilde etkilenir. Bu etki sonucunda da genellikle de olumsuzluklar karşısında insanlar strese girer ve gerilirler. Stres vücudun ihtiyaç duyduğu bir akımdır. Stresin makul oranda olması vücuda yararlıdır ve gereklidir de. Çünkü stres sayesinde insanlar tepkimelerde bulunurlar. Ancak stresin zararsız olması için vücutta gereğinden fazla olmaması gerekir. Fazla stres hem insanların sinir sistemleri üzerinde olumsuz etki yaratır, hem de beden sağlığına ciddi zararlar verir. Günümüzdeki neredeyse tüm hastalıkların kaynağında stresli bir yaşamın da rol oynadığı herkesçe bilinen bir gerçektir.
İnsanlar aşırı stresliyken, hayata negatif yönüyle bakar, karamsar bir ruh hali alır. Bu stresin olumsuz olan yönüdür. Stresin olumlusu ise, , amaca ulaşırken kişilerin potansiyellerini yeterince kullanmasına ve bu doyumu hissetmesini sağlar. Bu nedenle de insan vücudunun az da olsa strese ihtiyacı vardır.
İnsanlar bir tehlike ile burun buruna geldiklerinde önlerinde iki seçenek vardır. Ya bu tehlikeden kaçacaklardır ya da tehlike ile savaşacaklardır. Her ikisinde de stres karşısında vücudun bozulan dengesi yeniden denge bulur.
Stres nedir? Kişi, tehdit veya baskı altında kaldığında fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranışsal tepkiler verir. Bu tepkiler bütününün adı ise strestir. İnsanların hayatlarında yaşanan büyük değişimler aşırı stresi de beraberinde getirir. İşsizlik, boşanma, evden ayrılma, şehir değiştirme, bir yakınını kaybetme, büyük ve ciddi bir hastalığa yakalanma, hamilelik veya doğum, terfi etmek ya da daha alt kademeye düşmek, askerlik gibi.
Stres; her insanda aynı şekilde ortaya çıkmaz. Farklı durumlarda ve farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Kişilik özellikleri, kişinin ruhsal ve zihinsel yapısı, yaşam biçimi, olaylarla ve olumsuzluklarla başa çıkma yöntemleri, destek sistemi kişinin “stres hali”ni biçimlendirmektedir. Stressiz bir hayat mümkün değildir. Stresin kontrolündeki başarı kişiyi daha sağlıklı kılar ve sorun yaşatmaz.