Sosyal Fobinin Belirtileri
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Belirtileri
Sosyal kaygı bozukluğu sahibi bireyler genel olarak aşağıdaki durumlarda ciddi ölçülerde duygusal sıkıntı yaşarlar:
Diğer insanlarla tanıştırıldıklarında: Ne söyleyeceğini bilememe, karşısındakinin kendisini olumsuz değerlendireceğine dair yüksek kaygı, konuşulanları dinlemektense kendisinin ne söyleyeceğini ve ne söylemesi gerektiğini düşünüp durma, bunun sonucu olarak ortamdan kopma ve kaygıyla beraber sıkıntı hissetme.
Eleştirildiklerinde veya sataşıldıklarında: Utanç ve aşağılanmışlık hissi, cevap verememenin verdiği eziklik duygusu, karşısındaki kişiye öfke ve düşmanlık besleme.
Dikkatler üzerinde olduğunda: Utanma, kızarma, sanki kendisi değil de başkası konuşuyormuş gibi hissetme, ne söyleyeceğini unutma, rezil olduğunu düşünme, kendine öfkelenme.
Bir şey yaparlarken izlendiklerinde: Yaptığı işe odaklanamayıp izleyen kişinin kendisi hakkında ne düşünüyor olduğunu tahmin etmeye çalışma, bunun sonucunda doğal olmayan garip hareketler yapma, yaptığı şey ile ilgili bir şey söylendiğinde altında olumsuz bir mana arama.
Yüksek kademeden, önemli insanlarla buluştuklarında: Ezik ve güçsüz hissetme, karşısındakinin onu nasıl değerlendireceğini düşünüp durma, bunun sonucunda konuşulanlara odaklanamama, söylemesi gerekenleri söyleyemediğine ve istediği imajı çizemediğine inanıp kendisine kızma.
Karşı cinsle iletişimde doğal olamama: Söyleyecek bir şey bulamama, nereye bakacağını bilememe, duygularını ifade etmede acelecilik ya da uzun süre ifade edememe, uzun süre sessiz kalma, konuştuğu kişiden ziyade etrafta olup bitenlerle ilgilenme ve bunlarla ilgili konuşmak zorunda hissetme.
Yukarıda sıralanan sıkıntılara genellikle aşırı terleme, boğaz ve ağız kuruluğu, yüz kızarması, hızlı kalp atışları, nasıl gözüktüğüyle aşırı ilgilenme, kas gerginliği, titreme, yutkunma zorluğu kendine güvensiz beden dili, aşırı gülümseme ya da nötr bir yüz ifadesi gibi sorunlar da eşlik eder.Yoğun ve sürekli kaygı hali en belirgin durumdur.
Sosyal kaygıya sahip insanlar kaygı veren ortamdan ayrıldıklarında kaygılarının nedensiz olduğunun farkında olurlar. Ancak, kaygının yaşandığı anlarda çevrelerindeki insanların kendilerini izlediklerine ve olumsuz yorumlar yaptıklarına büyük ölçüde inanırlar.
Sadece zaman zaman sosyal ortamlarda heyecanlanıyor olmanız sosyal kaygı bozukluğu yaşıyor olduğunuz anlamına gelmez. Bir çok insan, günlük yaşantısına engel oluşturmayacak şekilde, en azından zaman zaman kaygılı ve utangaç olabilir. Ancak, kaygının, günlük hayatınızı etkiler ve ciddi zorluklara neden olur şekilde sık, şiddetli ve sürekli olması durumu farklıdır, sosyal kaygı bozukluğuna işaret eder ve tedavi edilmesi gerekir.
Örneğin, bir konuşma yapmadan önce heyecanlanmak oldukça normaldir. Fakat, eğer sosyak kaygı bozukluğuna sahipseniz günler hatta haftalar öncesinden itibaren endişelenmeye başlar, konuşmayı yapmamak için için hasta olduğunuzu söyleyebilir veya konuşma sırasında konuşmanızı zorlaştıracak kadar feci şekilde titremeye ve terlemeye başlayabilirsiniz.
Sosyal Kaygı Bozukluğu Yaşayan İnsanlar İçin Stresli Olan Durumlar
|
|
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Psikolojik Belirtileri
- Girilecek sosyal durum ile ilgili günler, haftalar, hatta aylar öncesinden aşırı düzeyde endişelenmk
- Özellikle tanımadığınız insanlar tarafından izlenme ve yargılanma korkusu
- Her gün bulunulan topluluklarda bile aşırı telaşlanma ve kaygılanma
- Kendinizi utandıracak ya da aşağılayacak tarzda davranışlar sergilemekten korkmak
- Başkalarının sizin tedirgin olduğunuzu farketmesinden korkmak
- Yaşamını olumsuz yönde etkileyecek derecede sosyal ortamlardan kaçınmak
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Fiziksel Belirtileri
|
|
Sosyal Kaygı Sahibi Bireylerin Davranışsal Özellikleri
- Özellikle tanımadığı insanlardan kaçma/kaçınma davranışları
- Sürekli olarak kendisiyle ya da başka şeylerle ilgilenme
- Biriyle göz göze gelmemeye çalışma
- Alkol kullanımı
Sosyal Korku Sahibi Bireylerin Sosyal Aktiviteler Sırasında Düşünceleri
- Hata yapmamalıyım
- Kaygılarımı belli etmemeliyim
- Herkes beni beğenmeli
- Beni yetersiz buluyorlar
- Beni sıkıcı buluyorlar
- Beni kimse sevmedi
- Herkesin gözü benim üstümde
- Bir an önce burayı terk etmeliyim
- Rezil olacağım