Okula Başlarken: Uyum Süreci
Genel olarak çocuklar okulun ilk günlerinde okula gelirken pek çok sorun yaşamaktadır. Özellikle anne ve babalar çocuktaki bu durum için rehberlik servisinden yâda sınıf öğretmeni ile işbirliği içersinde olarak sorunun gerçek sebebini bulmak için arama yoluna gitmelidir. Çünkü bu işbirliği ile çocuğun okula uyum süreci daha kolay olabilmektedir. Genellikle çocuğu okulun ilk günü anne yâda baba getirmeli gidiş ve geliş saatlerinde hangi ebeveynin alacağı konuşulmalıdır.
Çünkü çocukta oklun ilk gününde yaşamış olduğu en büyük kaygı devamlı okul içersinde kalacağı eve dönmeyeceğidir.Çocuktaki bu kaygının ortadan kaldırılması için net olarak bilgi verilmeli ve çocuk rahatlatılmalıdır.Özellikle okulun ilk gününde ve devamında ebeveynin okulun bahçesinde, sınıfta yâda salonda beklemesi çocuğun okula uyum sürecini oldukça zorlaştırmaktadır. Çünkü ebeveyn çocuğu öğretmenine teslim ettikten sonra okuldan ayrılmalıdır.
Eğer çocuktaki okula uyum süreci konusunda zorlanılıyorsa mutlaka rehberlik servisinden yardım alınarak uygun davranış belirlenerek ebeveyn buna göre davranmalıdır. Ayrıca çocuğunuz sabahları okula gelmeniz konusunda ısrar ediyor ise, kızmadan mümkün olduğu kadar herkesin bir görevi olduğunu ve çocuğunda okula gitmesi gerektiğini uygun bir dille anlatılmalıdır.Özellikle ebeveynin bu konuda ifadesi kesin ve net olması büyük önem taşımaktadır.
Anne yâda babanın bu konuda oldukça karalı ve tutarlı olması önemlidir. Bazen çocuğunuz okula gitmek istemediği zaman midem bulanıyor, baş ağrıları, kusma ve yüksek ateş gibi eğilim göstermektedirler, çünkü ebeveyn bu konuda duyarsız kalmaz ve üzüldüğü ve kaygı duyduğu için psikolojik olarak rahatsızlık yaşar. Bu aşamada anne ve baba kesinlikle telaşa kapılmadan öğretmenle birlikte tutarlı bir şekilde çözüm yolu aranmalıdır. Eğer çocuk hasta olduğunu sağlık problemi olduğunu anlatıyorsa mutlaka dinlenmeli ve yargılamadan eleştiri yapmadan dinlenmelidir.