Neden Anne-Babalar Çocuklarına Gerçek Hislerini Göstermeliler?
Birçok anne-babayı ilgilendiren bir psikolojik araştırma. Ruh sağlığı yerinde bir çocuk yetiştirelim ve onu koruyalım derken, zarar veriyor olabiliriz:
Bazı ebeveynler çocuklarına olumsuz duygularını göstermeyip sadece olumlu duyguları göstermenin iyi olacağını düşünürler. Fakat yeni bir araştırmanın sonuçları gösteriyor ki çocuklarına hep güler yüzünü gösteren aileler onlara zarar veriyor olabilirler.
Psikologların bulduğuna göre olumsuz duyguları saklayıp, olumlu duyguları abartarak göstermek anne babaların mutlulukları için iyi değil. Çocukları için “harika” bir anne baba olmaya çalışan kişiler, çocuklarıyla olan ilişkilerinde daha düşük seviyede gerçeklik hissettiklerini, onların duygularına daha az karşılık verdiklerini ifade etiler.
Araştırmanın yürütücülerinden Dr. Emily Impett:
“Ortalama bir anne babanın en sık yaptığı şeylerin başında olumsuz duyguları saklayıp olumluları abartarak göstermek geliyor. Fakat bunun da bir maliyeti var: Bunu yapan anne babalar bir süre sonra kendilerini daha kötü hissediyorlar.”
İki farklı araştırmadan elde edilen sonuçlarda aileler on günden daha fazla bir süre boyunca izleniyor.
“Ailelerin kendilerini kötü hissetmelerinin arkasında yatan sebep, bu şeklide davranmanın daha az gerçekçi olması ve kendilerine karşı dürüst davranmıyor olmaları. Olumlu duyguları abartmak yerine çocuklara duygularımızı kontrol edebildiğimizi göstermek onlar açısından çok daha örnek bir davranış olacaktır.”
Psikologlar bu davranışın altında yatan temel mekanizmayı ise şöyle açıklıyorlar:
“Tüm bu sonuçlar bize anne aba olmanın zevkten çok acı verdiğini gösteriyor. Çünkü bize bu kadar acı veren şeyi ancak olumlu duygularımızı abartarak zevk alıyormuşuz gibi gösterebiliriz.”
Çocukların bakımıyla ilgilenmek zor bir süreç. Fakat çocuk yetiştirmenin önemli bir parçası onlara rol model olmak. Duygularınızı nasıl yaşıyorsanız ve nasıl gerçekçi gösteriyorsanız bu sizin çocuğunuza kendinizi ifade etme becerinizi artıracak, dolayısıyla çocuğunuzun pekiştirme-sönme davranışlarına katkıda bulunuyor olacak.
Kaynak: http://www.spring.org.uk/