Klinik Psikoloji Nedir?

Klinik psikoloji, psikoloji biliminin alt alanlarından birisidir. Psikoloji biliminin trafik psikolojisinden spor psikolojisine kadar birçok alt dalı bulunmaktadır. Klinik psikoloji, psikolojik problemler yaşayan kişilere yönelik çalışmalar yapar.

Psikoloji birçok alt dala ayrılır. Adli, sağlık, sosyal, trafik ve ulaşım, Kültürlerarası, din, endüstriyel psikoloji. Klinik psikoloji de psikolojinin alt dallarından bir tanesidir. Klinik psikoloji, bilimi, teoriyi ve pratiği bir araya getirerek, her hangi bir psikolojik sıkıntı nedeni ile çevreye uyum sağlayamama gibi durumda olan kişileri anlamak, sorunlarına müdahale etmek, yönlendirmek, kişilerin hayata ve sosyal çevreye uyumunu artırmak, bireyin kişisel gelişimine katkıda bulunmak ve duygusal, düşünsel ve davranışsal sorunları düzene sokmak amacındadır. Klinik psikoloji, çeşitli kültürlerde ve sosyoekonomik seviyelerde, insan hayatının, yaşam boyu gelişen ve değişen enetellektüel, duygusal, fizyolojik, biyokimyasal, psikolojik, sosyal ve davranışsal yönlerine odaklanır.

Klinik Psikolog Ne Yapar?

Klinik psikologlar, bilimsel, profesyonel bilgileri ve yetkinliğiyle psikoloji biliminin yükselmesi ve gelişmesi için, mesleki uygulamalarını ve bu uygulamaların kalitesini yükseltmek ve kişilerin kaliteli bir hayat yaşamaları, refahlarını ilerletmek üzere eğitim alır ve yetiştirilirler. Klinik psikologlar, araştırmalar, öğretim, süpervizyonlar, program geliştirmeler ve değerlendirmeler, danışmanlıklar, kamu düzeni, mesleki uygulamaların yanında bireylerin, ailelerin, grup ve kurumların psikolojik sağlığına katkıda bulunacak proje ve uygulamalarda görev alırlar.

Klinik psikologlar, henüz başlangıç aşamasındaki ruh hastalıklarını önleyebilmek ve ruh sağlığını koruyucu uygulamalardan, erken müdahaleye, basit uyum sağlama problemlerinden, uyumsuzluk problemlerine, hastane yatışı gerektiren durumlara kadar geniş bir alanda aktif rol oynayabilirler.

Klinik alanda çalışma hakkı kazanan psikologlar, uzmanlık alanına göre kişilerle bütün gelişimsel süreçlerde değişik değerlendirme ve müdahale şekilleri kullanarak direkt olarak çalışabilirler. Klinik psikolojide değerleme, kişinin sıkıntısının ortaya çıkışını, nedenlerini ve muhtemel etkilerini, bireysel, sosyal yetersizlikleri ve fiziksel, davranış, duygu, sinir ve zihinsel süreçlerle ilişkilendirilen psikolojik etkenleri belirlemek için kullanılır. Değerlendirme kriterlerini uygularken kişisel görüşme, klinik hikâye dinleme, davranışsal değerlendirmeler, zihinsel melekeleri ölçme ve yorumlama, kalıtımsal yatkınlıklar, bireysel özellikleri ve diğer bireysel tecrübeler ve rahatsızlığa bağlı davranışlar göz önünde bulundurulur.

Klinik psikolojide yapılan müdahale, duygusal çelişkileri, kişilik bozukluklarını, psikopatolojiyi ve temelinde yatan bozukluğa veya karmaşaya bağlı yeterlilik kayıplarının önüne geçmeye ve düzenlemeye yöneliktir. El koymada psikoterapi; psikanaliz, davranış terapisi, bilişsel davranış terapisi, çift terapileri, aile terapileri, grup terapileri, rehabilitasyonlar, EMDR, kısa süreli çözümlere odaklınmış terapiler, şema terapileri, transaksiyonel analiz ve sosyal öğrenme teorileri kullanılan temel yaklaşımlardan bazılarıdır. Bu uygulamanın amacı kişini zihinsel işlevselliğini etkinleştirerek yaşam kalitesini, yaşamdan duyduğu tatmini, soysal düzene uyumunu artırmaktadır.

Klinik Psikolog Nerelerde Çalışır?
  • Özel Ofislerinde
  • Ruh Sağlığı Birimlerinde
  • Sağlık Hizmetleri Servislerinde
  • Hastanelerde
  • Okullarda
  • Üniversitelerde
  • Yasal Sistemlerde
  • Tıbbi Sistemlerde
  • Danışmanlık Merkezlerinde
  • Devlet Dairelerinde
  • Askeri Hizmetlerde Çalışabilirler.
Klinik Psikologlar ile Psikiyatristin Farkı

Psikiyatristler, klinik psikologlardan farklı olarak 6 yıl tıp fakültelerinde tıp eğitimi alırlar. Daha sonra da 4 yıl psikiyatri uzmanlığı yaparlar. Yani bedenin psikolojik olayları ve hastalıkları üzerine uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Klinik psikologlar ilaç yazamaz ve öneremezler. İlaç yazma ve önerme işi Psikiyatristler tarafından yapılabilmektedir. Psikiyatristler de, psikoterapi uygulayabilmek için uzmanlığına ek olarak ulusal veya uluslar arası geçerliliğe sahip psikoterapi eğitiminden geçmesi gerekir.

5 comments

  1. Klinik psikolog olmak için,kaç yıl daha okumamız gerekiyor ?

    1. 4 yıllık fen edebiyat fakültesinden mezun olmak gerekir. Sonra da klinik psikoloji üzerine (tezli) yüksek lisans yapılması şarttır…

  2. Klinik psikolog olmak için 2 yıl yüksek lisans okumak mecbur mu

  3. Psikiyatristler hiç bir zaman psikoterapi yapmıyor, yapmazlar ve yapamazlar, onlar ilaç ve beden konusunda uzmanlaşmış, psikoternapi yapsa bile yan ürün olarak yapıyor. benim kendi sağlık sorunum ve daha sonra da oğlumun sorunu nedeni ile hayatım psikiyatristlerle geçti. Bir netice de alamadım. Nezaman ki klinik psikologlarla tanıştım. sorunlarım bitti. Psikiyatrist On dakikada bir reçete yazıp göndermekten se bir saat konuşmaya kim yanaşır ki. Alacağı para aynı ve millet sırada bekliyor. Temel ilgi alanı farmakoloji ve insan bedeni. Klinik Psikoloğun tek silahı psikoloji ve onu en iyi şekilde kullanmak zorunda. Bence ciddi rahatsızlığı olanlar muhakkak psikoloğo da gitmelidirler.

    1. Faruk, anladığım kadarıyla sen de klinik psikologsun :)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.