Hamilelik Sürecinde Psikoloji
Hamilelik sürecinde genellikle odaklanılan konu, anne adayının fiziksel durumu ve fiziksel değişimleridir. Ancak hamilenin fiziksel durumları kadar, duyguları ve psikolojik değişimleri de çok önemlidir. Pek çok hamile kadın duyguların ve ruh hali değişikliklerinin de fiziksel durum kadar önemli olduğu konusunda anlaşmaktadır.
Hamilelik çok duygusal bir deneyimdir. Muhtemelen diğer insanların, doktorların ve aynı zamanda ailenizin ve arkadaşlarınızın daha ziyade hamileliğinizin fiziksel hususlarına daha fazla odaklandığını fark ettiniz. Bebeğinizin ve sizin sağlıklı oluşuyla daha ilgilidirler ve fiziksel hususlar daha somuttur ve diğerleri tarafından daha kolay gözlenirler. Yine de pek çok hamile kadın duyguların ve gebelik ruh hali değişikliklerinin de o kadar önemli olduğu konusunda anlaşmaktadır.
Hamilelik sürecinde annenin bu kadar hassas ve duygusal olmasının sebebi nedir ve bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?
Adaptasyon
Pek çok kadın hamile kalmayı ve anneliği dört gözle beklemektedir. Fakat hamile kalır kalmaz, planlı olsun veya olmasın, gebelik duygularınız beklediklerinizden farklı olabilir. Korkacaklarını tahmin eden kadınlar şaşırtıcı şekilde rahat olabilir. Hazır olduklarını düşünenler aniden emin olmadıklarını hissedebilirler.
Geçen her üç aylık dönemle birlikte hislerini tipik olarak değişir ve her faz kendi duygusal sorunlarını beraberinde getirir. İlk üç aylık döneminizde hamile olduğunuz gerçeğiyle mücadele edebilirsiniz. İkincide gerçekten bir bebeğiniz olacağı kavramına odaklanabilirsiniz. Üçüncü üç aylık dönemde muhtemelen daha ilerisini düşünmeye başlayacak ve anne olmanın sorumluluklarını—ve zevklerini—düşüneceksiniz. Bu oldukça fazla duygusal ayarlama gerektirmektedir!
Değişen Roller
Bir hamilelik ailenizin ilişkilerinin dinamiklerini de değiştirir. Eğer bu ilk bebeğinizse, bir birey veya bir çiftin parçası olmaktan, tamamen size bağımlı bir bebeğin tam zamanlı sorumluluğunu alma hususunda sadece kendinize değil, aynı zamanda bir başka yetişkine karşı da sorumlu olur hale geleceksiniz.
Eğer ikinci (veya üçüncü veya dördüncü) bebeğiniz oluyorsa, sorumluluklarınız arttıkça halen aile içerisinde değişiklikler olmaktadır. Aileye yeni bir bebek getirmek, en mutlu şartlar altında bile, zaman zaman stresli olabilir. Bu nedenle hamileliğe bazen gelişimsel kriz denmektedir. Bir bebek sahibi olmanın hayatın normal ve harika bir parçası olmasına rağmen, halen bunaltıcı olduğu hissedilebilir. Ve gebelik duygularınız, vücudunuzda gerçekleşen hormonal değişikliklerle büyütülebilir.
Ne Hissediyor Olabilirsiniz?
- İşte hamile bir kadının hissedebileceği duygular ve reaksiyonlar. Lütfen bunların tümünün olumsuz olmadığına dikkat edin:
- Neşe, mutluluk ve heyecan
- Depresyon, belirsizlik veya korku
- Alınganlık
- Sakinlik
- Eşinize yaşama ayarlamaları, çocuk bakımı veya aile üyelerinize daha fazla bağımlılık
- Bir mucize gerçekleştirmiş olmanın gururu
- Bebeğinizi sevmek, daha doğmadan ona bağlanmak
- Vücudunuzun görünümündeki değişikliklere reaksiyon (vücudunuzun hamilelik sırasındaki görünümünü sevebilirsiniz veya sevmeyebilirsiniz)
- Kafanızın dağınık olduğunu hissetmek
- Hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı için üzüntü
- Mali durum, yaşama ayarlamaları, çocuk bakımı, eşinizle ilişkinizde değişiklikler, doğum, iyi bir anne olup olmayacağınız vs. hakkında endişe
- Sabırsızlık—sanki hep hamileymişsiniz gibi hissetmek
- Diğerlerinin yorumlarına veya önerilerine aşırı hassasiyet
- Sıklıkla ağlama
- Bebeğiniz hakkında hayal kurmak
Duygularınızı Kontrol Altında Tutmak
Yukarıdakilerin tümünün normal olmasına rağmen, bu heyecanlı fakat stresli zamanda gebelik ruh hali değişimlerinizi azaltmak için tedbirler alabilirsiniz:
- Fiziksel olarak kendinize dikkat etmeniz çok önemli. İyi beslenin, egzersiz yapın ve bolca dinlenin. Eğer kendinizi fiziksel olarak iyi hissetmiyorsanız veya yorgun hissediyorsanız daha fazla endişeli veya üzgün olma eğiliminde olursunuz.
- Bilgilenin. Doğum öncesi ve doğum derslerine katılın ve hamilelik hakkında kitaplar okuyun. Ne beklenmesi gerektiğini bilmek, bunu profesyonellerden duymak ve diğer anne adaylarıyla tanışmak stresi azaltabilir. Ancak burada şuna dikkat etmek gerekli;vaktinizin çoğunu internette gebelik hakkında okuyarak geçirirseniz, sizi kaygılandıracak birçok gereksiz ve yanlış bilgi edinebilirsiniz. Bu sebeple bilgi kaynağı olarak interneti değil kitapları seçmek çok önemli.
- Düşüncelerinizi ve hislerinizi eşinizle, arkadaşlarınızla veya aile üyeleriyle paylaşın. Paylaşmak en güzel şeylerden birisi. Hatta hamilelik sürecinde yaşadıklarınızı ve hissettiklerinizi yazdığınız bir günlük tutabilirsiniz.
- Ev veya iş yükümlülükleriyle kendinizi aşırı zorlamayın. Bu konuda eşinizle sorumluluklarınızı paylaşın
- Depresyon veya gebelik ruh hali değişimleri için bitkisel çareler de dahil olmak üzere, doktor kontrolü haricinde bir ilaç almayın. Hamilelik sırasında, uzun süren ve hayatınızı olumsuz etkileyen psikolojik problemlerde bir uzmandan yardım alabilirsiniz.