Ergenlik Döneminde En Çok Yaşanan Problemler

Fiziksel, ruhsal ve hormonsal olarak en hızlı gelişim ve değişimin olduğu dönemdir ergenlik. Bu dönem öncesinde yani doğumdan itibaren bebeklik ve çocukluk dönemlerinin gelişim süreçlerine bakıldığında hep yumuşak geçiş süreleri yaşanır. Bu süreç çocukluktan sonra ergenlik döneminin başlangıcı ile müthiş bir hız kazanır. Bu öyle bir hızdır ki, bu hız hem aileyi hem de ergeni hayrete düşürür. Bu dönemin atlatılmasında hem ergen hem aile bazı sorunlar ve problemlerle karşılaşabilir. Bunlardan ilki fiziksel değişime adaptasyon sürecidir; hormonların etkisi ile boyların uzaması, sakalların çıkması, yüzdeki sivilceler, sesteki kalınlaşma, kız çocuklarında ise göğüslerin büyümesi, kalçaların yağlanması ergende ve ailesinde çocukluktan bir başka kişiye dönüşme şaşkınlığını da beraberinde getirir.

Ergenlik Döneminde Duygu ve Davranışlardaki Değişim Problemleri

Fiziksel değişim ve hormonların etkisiyle, duygu ve davranışlarında da birçok değişiklik meydana gelir. Ergen bu dönemde değişik ruh hallerinin sebep olduğu duyguların birçoğunu aynı anda yaşar. Bir gün çok alıngan iken, diğer gün vurdumduymaz davranışlar sergileyebilir. Doğruları ve tepkileri sık sık değişebilir. Bu aile için olduğu kadar ergen için de yeni bir şeydir. Ergenlik döneminde, kendini tanımlayacak bu yeni ruhsal özelliklerine adaptasyon sürecinde büyük sıkıntılar çekmesi gayet normaldir. Ergen tüm bu sıkıntılar ile baş etmenin hem fiziksel hem duygusal ağırlığını yaşarken, ailenin bu zor süreci anlayışla karşılayıp ergene yardımcı olmaya gayret etmeleri gerekmektedir. Bu süreçte ergenin odasına kapanıp kendi ile baş başa kalma istekleri karşısında ailenin anlayışlı olması ve ergene bu süreyi vermesi gerekmektedir. 

Ergenlik Döneminde Kimlik Arayış Problemleri

Çocukluk psikolojisi ve yetişkinlik görüntüsü arasında gidip gelen ergenin bu dönemdeki tepkilerinde aşırılık, sinirlilik ve öfkeli davranışlarında artış olabilir. Bu kimlik arayış dönemi ergen için en tehlikeli dönemdir. Daha önce kendi başına yalnız kalmaya ihtiyaç duyan ergen, kimlik arayış döneminde sosyal hayatın içinde olma eğiliminde olur. Bu da sosyal kimlik arayışıdır. Aileden uzaklaşmak ve arkadaşlar ile daha fazla zaman geçirme bu arayışın nedenidir. Artık kişisel kimlik arayışını az çok tamamlayan ergen, duygusal ve sosyal olarak “ben kimim” sorusunun cevabını aramak için daha çok arkadaşları ile zaman geçirip sosyal kimliğinin basamaklarına tırmanmaya çalışır. Bu süreç kişisel kimlik sürecinden sonra en sancılı süreçtir. Kişisel kimliğini aile içinde oluşturan ergen sosyal kimlik arayışında aileye ihtiyaç duymaz. Bu durum aileyi rahatsız ve tedirgin etse de azami anlayış ve dikkat ile geçirilmesi gereken önemli bir süreçtir. Değişik deneyimlerde bulunma istekleri olabilir. Özellikle bu dönemde aile olarak daha dikkatli davranıp yeterli ilgi ve iletişimi eksik etmemeli, sosyal tehlikelere karşı bilgilendirme mahiyetinde konuşmalar ile rehberlik edilmeli ama asla baskıcı olunmamalıdır. Eleştirilmeye karşı aşırı hırçın, öfkeli ve alıngan olacaklarından uygun bir dil ile zamanlamaya da dikkat edilerek zararlı madde ve sosyal çevreye karşı dikkatli olması konusunda kontrollü telkinler yapılmalıdır. Bu dönemde ergenin arkadaşları ve sosyal çevresi hakkında asla yargılayıcı ve eleştirel bir üslup kullanılmamalıdır. 

Ergenlik Döneminde Kendini Gerçekleştirme Süreci

Büyük bir sorunmuş gibi görünen bu ergenlik dönemi problemleri sürecini sonu mutlu biten bir film gibi izlemek de mümkündür. Düzgün bir ailede içinde iletişim, sevgi ve anlayışın olduğu bir çocukluk geçirilmesi durumunda ergenlik dönemi de daha yumuşak, rahat ve sorunsuz geçecektir. Kendini arama, bulma, tanıma, kimlik oluşturma ve kendini gerçekleştirme sonucu da pozitif olacaktır. İyi bir çocukluk rahat bir ergenliği, rahat bir ergenlik doğru kişiliği, doğru kişilik mutluluğu ve mutluluk da başarıyı getirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.