Ergenler Ne İster?

Ergenlik dönemi, psikolojik açıdan sancılı bir dönem olarak bilinir. Bu dönemde hem aileler hem de ergen bireyler oldukça zorlu bir dönemden geçtiklerinin bilincinde olarak sağlıklı bir şekilde hareket edebilir. Bu şekilde karşılıklı iletişim iki taraf için de doğru bir şekilde kurulabilir. Bu yazıda, ergen bireylerin ne istediğine dair bazı açıklamaları bulabilirsiniz.

Kendini İspat Etmek

Ergen birey kendine ait bir dünya görüşü oluşturmaya çalıştığı bu dönemde kendine müdahale edilip karışılmasını, bu konularda etki altına alınmasını istemez. Yetişkinlerin dünyasına adım attığı bu dönemde büyüdüğünü kendisine, çevresine ve ailesine ispatlamaya çalışır. Bu dönemde ergene ait dünya görüşü oluşturmasına izin vermeliyiz. Çünkü birey onu etki altına alıp yönlendirmemizi istemez. Özellikle bu dönemde arkadaşlarını kendisinin seçmesini buna müdahalede bulunulmamasını ister. O kendi odasına karışılmamasını ve temizlik ve düzeninde özgür olmayı talep eder. Odasının kendisi için özel olduğunu düşündüğünden o alanını kendine göre düzenlemek isteyecektir.  

Arkadaşlarla İletişim

Ergen birey aile üyeleri yerine daha çok kendi arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi tercih eder. Bu tercihleri nedeniyle ailesi tarafında suçlanmamayı bekler. Aile bireyleri olarak bu dönemde ergen kendisine mümkün olduğunca anlayışlı davranılmasını arkadaşlarıyla vakit geçirmesine aşırı müdahaleci olunulmamasını ister. Çünkü bu dönem bir süreliğine aileden uzaklaşıp dışarıyı, arkadaşları ve dünyayı kendi gözleriyle keşif dönemidir.  Ergen birey kendi kişiliğini ve doğrularını bulma yolculuğunu bu dönemde gerçekleştirecektir. Ergenlikle beraber birey canını sıkan sorunlarını ve dertlerini ailesiyle değil arkadaşlarıyla paylaşarak bir çıkış yolu arar. Ailesi olarak ergenin doğru arkadaş edinmesinde yapabileceğimiz yönlendirmeler varsa aşırı kontrolcü bir tutum göstermeden katkı sağlayabiliriz. Ancak arkadaşlarını yakından tanıyıp onlarla ilişki halinde olmamızı da pek istemezler. 

Sosyal İlişkilerde Konum

Ergen bireyler bu dönemde toplum önünde aşırı övülmekten de, eleştirilmekten de hoşlanmazlar. Arkadaşlarının iyi ve kötü yönleriyle de kıyaslanmak istemezler. Kendi seçim ve kararlarına saygı duyulmasını beklerler. İstemedikleri şeyler konusunda ısrarcı olunulmamasını ve yaptıkları seçime saygı duyulmasını isterler. Ebeveynlerinin onları istemedikleri ortama zorla ikna etmelerinden asla hoşlanmaz, ısrar edildiğinde tepkilerinin derecesini arttırırlar. Kendi istek ve yeteneklerine destek olunmasını beklerler. Aslında yanlışlarından ders çıkarabilmesi için kendine izin verilmesine ister. Bu da bunu bekleyen ergenin en doğal hakkıdır bu hakkı gönüllü olarak vermez isek çatışarak da olsa bunu almaya çalışacaktır. Çocukken içine doğduğu ailesi, yuvası o yaşa kadar zaten bildik dünyası olduğundan, bilmediği dışarı dünyayı tanıma merakının olduğu bu döneminde ailesinin kendisine destek olmasını ister. Şayet destek olunmasa bile engellenmek istemezler.

Kendini Keşfetmek

Ergen kendinden daha başarılı, çalışkan, akıllı, yetenekli yaşıtlarıyla kıyaslanmak istemez. Ailenin aşırı ilgisinden bu dönemde rahatsızlık duyar rahat bırakılmak isterler. Çocukken hoşuna giden sıfatlardan (Babasının aslan oğlu, Annesinin akıllı oğlu) bu dönemde hoşlanmazlar. Erkek çocuk ise kadın aile bireylerine, kız ise erkek akrabalarına benzetilmek istemezler. Çünkü ergenlik kendine özel ve en iyi olma çabasını en yüksek olduğu dönemdir. O her şeydir ve her şeyin en iyisine adaydır. Bu kendini, çevresini ve dünyayı tanıma konusundaki çabalarını aşağılayıcı ve suçlayıcı bir üslupla eleştirilmesinden rahatsız olurlar. Önceliklerinin ara ara yer değiştirdiği bu dönemde “sen artık ailenle vakit geçirmiyorsun, arkadaşlarınla ve sana lazım olmayan boş şeylere vakit ayırıyorsun” gibi suçlamaları duymak istemezler. Çocukluklarından beri ailelerinin onlar için ne kadar çabaladıklarının başa kalkınmasından, kendilerine suçluymuş muamele yapılmasından rahatsız olurlar. Ergen hayatını kendi bakış açısına göre inşa etmek yolunda tüm hayata kendi renklerini katmak ister bunu yaparken de müdahalelere ve engellemelere tahammül edemez. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.