Ergen Siniri İle Baş Etmenin 5 Kolay Yolu

Herkes hayatta çeşitli korkular, endişeler ve öfkeler yaşar. Bunlar, değişimin yakın olduğunu belirten doğal ve önemli duygulardır. Yine de bazen öfke abartılı ve sağlıksız bir tepki haline gelebilir. Normal bir gencin karşılaştığı değişiklik ve belirsizlikler dizisi göz önüne alındığında, öfke nöbetleri çoğu kez göz ardı edilebilir. Bazı gençler için bu okula devam etme ve akademik potansiyellerini gerçekleştirme yeteneklerine ket vurarak kronik, ileri düzey bir durum haline gelir. Ders dışı etkinliklere katılmak, arkadaş edinmek, arkadaşlıklarını sürdürmek ve aile içinde destekleyici, esnek bir ilişki sürdürmek böylece zorlaşır. 

Hal böyleyken, “ergen siniri” denilen fenomenin ailenin yanı sıra ergeni de tümüyle olumsuz etkilediği gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Bu bilinçle, ergen gence anlayışla ve hoşgörüyle yaklaşmalı, “onun tarafında” olduğunuzu hissettirerek davranmalısınız. Aşağıda, “ergen siniri” ile baş etmede uygulayabileceğiniz bazı öneriler bulabilirsiniz.

1) Sakinliğinizi Korumayı İlke Edinin

Ergen gencin sinirlenmesi sizi de son derece öfkelendiriyor olabilir. Karşılıklı hale gelecek bir öfke nöbeti, anlaşma ve uzlaşı dışında her sonucu doğurabilir! Bu sebeple, şartlar zorlaşsa da ebeveyn olarak sükunetin tarafında sizin olmanız gerekir. Unutmamak gerekir ki böyle bir durumda alttan alması ve kontrollü davranması beklenen taraf sizsiniz. Ergen bireyden kontrollü davranmasını istemek doğru olmayabilir. Ancak bu, ergen bireyin her yaptıklarını onaylamak ya da şartlar ne olursa olsun alttan almak demek değildir. Bunun yerine, ergen siniri ile karşılaştığınızda ilk adımda kontrollü bir tepki vermek ve bu sinirin iletişimi olumsuz etkilediğini bir şekilde karşıya bildirebilmektir. Bunu bildirdikten sonra iletişimi sağlıklı sürdürmek adına ergen bireyin de fedakarlık yapması gerektiğini ifade edebilirsiniz. Böylece iki tarafın da sükunetini koruduğu daha sağlıklı bir iletişim kanalı kurmuş olursunuz.

2) İletişim Kanallarını Açık Tutun

Yaşı kaç olursa olsun sinirli bir insanla iletişimde kalmak birçok açıdan zorlayıcı olabilir. Her şeyden önce, muhatabınızın sizi gerçekte dinlemiyor oluşu, iletişimin sürüp sürmediği hakkında dahi sizi şüpheye düşürebilir. Ancak yine de çözüm yolunun iletişimden geçtiğini unutmayın.  Genç bireyin (öfkeyle de olsa) düşüncelerini ve kendini ifade etmesine olanak tanıyın. O kendini ifade ettikçe ve değer gördüğünü hissettikçe öfkesini azaltmak ve sağlıklı bir iletişim kurmak da daha mümkün olacaktır. Sağlıklı iletişim kurulduktan sonra problemlerin çözümü çok daha kolay hale gelecektir.

3) Sınırlara Riayet Edin

Ergenlik döneminde bireyin özel alan hassasiyeti daha yoğun olacaktır. Özellikle odasını bir özel alan olarak düşündüğünden bu alana mümkün olduğunca müdahale etmemek gerekir. Odanın dağınık ya da düzensiz olması aile için yanlış bir durum olsa da onun özel alanına doğrudan müdahale etmek ergen sinirine sebep olabilir.

4) Arkadaşlarıyla Vakit Geçirmesine Olanak Tanıyın

Ergenlik döneminde bireyler aile üyelerinden ziyade arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi önceler. Böyle bir durumda aile kendileriyle vakit geçirmesi konusunda ısrar etmemelidir. Bunun yerine, arkadaşlarıyla vakit geçirmesine olanak tanımalı, ancak kötü arkadaşlıklar edinmesini dolaylı yollardan önlemelisiniz.

5) Özgürlük Alanı Açın

Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçişin yaşandığı hassas bir süreçtir. Bu dönemde aile otoritesi ergen birey için bir tehdit olarak algılanabilir. Bunun için, ergen bireyin kendi sorumluluklarıyla hareket edebilmesi için ona özgürlük alanı tanımalısınız. Bu özgürlüğün sınırları elbette hassas olabilir. Tüm bu konular için psikolojik yardım almak yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.