Çocukluk Çağı Korkuları

çocuklarda-fobi-korkuKorku; insanların görünen veya hayal ettikleri tehlikeler için karşılık olarak gösterdikleri tepkilerdir. Bu durum çocukluk çağında çok daha fazladır. Dünyaya gelen çocuk ailesi yardımı ile büyür ve hayata atılır. Aileye büyük güven duyar ancak dış dünya hep korkutucu gelir.

Çocuklarda görülecek korku sebepleri basit gündelik şeylerden oluşabildiği gibi hayal ettikleri dünyada olmayan türde tehlikelerden de kaynaklı olabilir.

 Bu korkuları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 3 yaşına kadar korku genelde; çok yüksek sesli konuşma tarzından, elektrik süpürgesi gibi sesli cihazlardan, gök gürültüsü sesinden, şiddetli yağan doludan gibi daha basit tarzda korkulardır. 4 yaşından sonra ise; anneden ayrılma korkusu, ailesine bir şey olacağı korkusu, yangın çıkacak korkusu, kaza geçirme korkusu gibi biraz daha dolaylı korkular yaşayabilecektir. Genellikle hayal dünyaları daha geniş olan çocukların korku dünyaları da geniş olmaktadır. Bir çocuk hiç olmayacak bir şeyi hayal edebiliyorsa bu hayal gücünün ne denli gelişmiş olduğunun da göstergesidir.
  • Beş yaşından sonra genellikle ailelerin anlattığı masal kahramanları, izlenen televizyondaki film kahramanları çocukların korkulu dünyalarında yer alacaktır. Görülen ya da duyulan kahramanlar, hayvan figürleri rüyalarına da yansıyabilip kâbus şeklinde de yaşayabileceklerdir.
  • Korku bazen de çevreden edinilen kazanımlardan oluşabilir. Söz gelimi; abla eğer köpekten korkuyorsa kardeşte köpeğin ürkütücü bir hayvan olduğunu belleğine yerleştirip savunma olarak vücut adrenalin salgılayabilecektir.

Çocuklarda korkular için öneriler:

  • Neden oldukça önemlidir. Nedene inilmeli ve uygun dille çocuklara gerçek hayat ile sanal dünyanın farklılıkları anlatılmalıdır.
  • Seçilen öyküler çocukların anlayacağı düzeyde olmalıdır.
  • Şiddet içeren görsel içerikli etkinliklerden uzak durulmalıdır.
  • Hırsız, katil gibi kötü konulu hikayeler çocukların yanında konuşulmamalıdır.
  • Korkan çocuğu eleştirmek yerine doğru olan dünya kanıksatılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.