Çocuklarda Uyum Problemleri
Genel olarak çocuklarda uyum kişinin sahip olduğu benliğinin yaşadığı çevre içersinde dengeli ilişki kurabilmesi için yâda bu ilişkiyi sürdürebilmesi şeklinde anlatılmaktadır. Çoğunlukla hızlı sosyal yaşamda, ekonomik, teknolojik, gelişmeler oldukça kişilerin yeni koşulları artırılmaktadır.
Genel olarak çocuklar kendilerinde var olan yeni yeteneklerini keşfederek uyum sağlarken, bir yandan da pek çok sorunla karşılaşmaktadır. Çocuğun uyum sağlayarak bu sorunlar ile baş etmesi özellikle anlayışlı, güven veren ve sevgi ile yaklaşımlarla bağlı olmaktadır. Ayrıca karmaşık duygular ve düşüncelerden dolayı bunalıma girmektedirler. Çoğunlukla çocuklar büyüklerin iğlisini üzerine çekmek için gereksiz davranışlar sergilemektedirler.
Çocuktaki bu davranışlar ilk zamanlarda ölçülü olduğu için aileyi ve çevresindeki kişileri rahatsız etmemektedir. Ancak yaşın ilerlemesi ile çocuğun davranışlarında olan uyumsuzluk problemleri ortaya çıkmaktadır. Uyum bozukluğunda genel olarak çocuğun davranışlarında hırçınlık, geçimsizlik, sinirlilik, yalan söyleme, kavga etme, söz dinlememe, kaygı, korku halleri oluşmaktadır. Çocuğun yaşı ilerledikçe uyum bozuklukları tam anlamı ile ortaya çıkmaktadır. Mesela; okuldan kaçmak, saldırganlık, alkol kullanımı, sürekli olarak isyan ederek baş kaldırma, yankesicilik, kavga etmek, çocuk için uygulanan kuralları çiğnemek, yaralama, çakı, bıçak yâda tabanca taşıma şeklinde davranış bozukluğu olmaktadır.
Çocuklarda gözlenen uyumsuz davranışlar;
- Sürekli olarak huzursuz yâda rahatsızdırlar.
- Okuldan hoşlanmazlar ve sık sık devamsızlık yaparlar.
- Özellikle tırnaklarını yer yâda ısırırlar.
- Aşırı kıskançlık duygusu vardır.
- Aşırı sinirli hareketleri vardır.
- Sürekli olarak gerilim halindedirler.
- Bireyde sık olarak terlemeler görülmektedir.
- Çoğunlukla yalan söylemeyi tercih ederler.
- Halisülasyon görmeye başlarlar, sanki gerçekmiş gibi yaşar.
- Ayrıca neşesiz ve yalnız kalmak isterler.
- Hiçbir sorun yokken bağırıp çağırmaya başlar ve öfke nöbetine kapılırlar.