Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi her çocuğun sosyal gelişimi açısından alması gereken en önemli eğitim olarak bilinmektedir. Her çocuğunu bu eğitimi alacağı yaş farklı farklıdır; bunun sebebi olarak ise çocukların hazırbulunuşluk düzeyleri gösterilmektedir.
Kimi çocuklar için 1.5-2 yaş arasında bu eğitim verilirken kimi çocuklar ise 2.5 yaşında bu eğitimi almaya hazır hale gelmektedir. Çocuğun bu eğitimini almaya hazır olduğunu bize fark ettiren bazı davranışları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Çocuk öğle uykusundan kaktığında altı kuru ise, çocuk tuvaleti kullanmak istiyorsa, çocuk banyoya girip tek başına soyunabiliyorsa, çocuk bezi kirlenince rahatsız oluyorsa, tuvaleti geldiğini davranışları ile belli etmeye başladıysa, tuvaletini belirli zamanlarda yapmaya başladıysa ve duygusal olarak da bu eğitimi almaya hazır olduğunu hissettiriyorsa çocuk tuvalet eğitimini almaya hazırdır. Eğer tuvalet eğitimini vermeye başladıktan sonra çocukta direnme, bu duruma alışamama gibi durumlar oluşuyorsa çocuk zorlanmamalıdır. Bazı psikolojik etkenlerin(anne-baba ayrıldıysa, ailede ölüm varsa, yeni bir kardeş doğmuşsa) baş gösterdiği durumlarda tuvalet eğitimine asla başlanmamalıdır. Çocuk tuvalet eğitimine başlanmadan önce ona uygun bir lazımlık alınmalı, bu lazımlık onun odasına yerleştirilmelidir(çocuğun lazımlığa alışması açısından bu önemli bir husustur). Çocuk lazımlığa oturmak istemiyorsa oturması için çocuk zorlanmamalıdır. Tuvaleti geldiği zaman çocuğun tuvaletini söylemesi için çocuk teşvik edilip, cesaretlendirilmelidir. Çocuk için altını ıslatmak çok keyiflidir; çünkü çok sıkıştığı zaman tuvaletini yapmak kişiye müthiş rahatlık hissettirmektedir(yetişkin bir bireyde de aynı durum söz konusudur).
Tuvalet eğitimi verilirken son derece sabırlı olunmalıdır; çünkü küçük yaştaki çocuklara böyle önemli bir davranışı kazandırmak gerçekten zordur. Tuvaletini yapmak çocuğun çok hoşlandığı ve onun rahatlamasına sebep olacak bir durum olduğu için kimi zaman bilinçli olarak anne-babanın karşısında tuvaletini bilerek yaparak onlara kendini ne kadar rahatladığını ispatlamış olmaktadır. Tuvaleti geldiği zaman hemen salıvermeye alışan çocuk tuvalet eğitimi verilmeye başlandığında hemen altına yaptığı zaman kızan anne-babanın tepkisine ilk zamanlar şaşırmaktadır. Çocuk tuvaletini hemen yaptığında mutlu olduğunu hissettiğini bile bile bu mutluluğun yaşanmasının elinden alınmasına tepki göstermektedir. Çocuğun bu duyguyu hissetmeyeceği yaş aralığına geldiği fark edildiği an tuvalet eğitimi verilmeye başlanmalıdır. Aynı zamanda idrar yolarına giden kaslar yeterli olgunluğa ulaştığı zaman bu eğitime başlanması gerekmektedir. Çocuk bu hazırbulunuşluk düzeyine ulaştığı halde altına yapmaya devam ediyorsa bunun altında başka problemler olabilir. Aile bireylerinin bu eğitimi geç almış olmaları, çocuğun uykusunun çok derin olması, ailede çocuğa baskı kuran bir birey varsa bu eğitimde başarılı olabilme şansı giderek düşmektedir.
Tuvalet eğitimi verileceği zaman yapılması gerekenler şunlardır: Çocuk gündüzleri altını ıslattığı zaman bunu hissetmeli(gündüzleri kalitesiz bez kullanılmalı) ve bu durumdan rahatsızlığını dile getirene kadar altı değiştirilmemeli. Gündüz bu durumu öğrendiği zaman aynı yöntem gece de uygulanarak gece de küçük tuvaletini söyleme alışkanlığını çocuğunuza kazandırabilirsiniz. Çocuğa büyük tuvalet alışkanlığı mutlaka gündüz vakti öğretilmelidir. Her olgun birey büyük tuvaletini yapan bir çocuğu yüz hareketlerinden far edebilmektedir; bu nedenle bunu öğretmek o kadar da zor değildir. Büyük tuvalet öğretilirken lazımlık kullanılması bireye kolaylık sağlamaktadır. Çocuk büyük tuvaletini lazımlığa oturarak rahat bir şekilde yapmaya alıştığı zaman bunu geceleri de söyleyecektir; çünkü rahat bir ortamda alıştırma yaparak bu alışkanlık kazandırılmıştır. Tüm bu alışkanlıkları kazandırırken çocuğunuza güler yüzlü davranmalı, onu incitecek davranışlardan kaçınmalısınız. Onu üzmek sadece sizi zora sokar; çocuğunuz bu soğuk ve baskıcı tutumunuzda dolayı tuvalet eğitimini almayı reddedebilir.
Merhabalar,
benim çocuğum 4 yaşında erkek bezi bıraktık küçük tuvaletini yaparken bir sıkıntı yaşamıyoruz ama büyük tuvaletini yapamıyor geldiği zamanda kendini sıkıyor.yapmak istemiyor acıyor diyor bir kaç kere doktora götürdük lağman yaptılar. bu konuyla ilgili yardım rica ediyorum.