Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme alışkanlığı olan çocuklara sahip bireylerin hemen hemen hepsinde huzursuzluk ve bu durumdan dolayı serzenişte bulunulan sözler işitebilirsiniz. Aslında çocuklarda olan bu alışkanlık tamamen bilinçdışı yapılan bir davranıştır. Çocuklar tırnağını yer; ama bunun hiçbir zaman farkında değildir.

tirnak-yeme

Tırnağı, tırnağın kenarındaki et parçalarını diş ile kemirme eylemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 5 aylık bebeklerde nadiren görüldüğü gibi; genel itibariyle çocuklarda 3-4 yaşlarında görülmektedir. Ergenlik döneminde de tekrarlayarak karşımıza çıkan bir davranış bozukluğu olarak bilinmektedir. İlerleyen yaşlarda da görülen bu durum bir uyum ve davranış problemidir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Bireyin etrafında bu davranış bozukluğunu ortaya çıkaracak birçok sebep bulunabilmektedir. Aile içindeki otoriter tutum, çocuğun iç sıkıntıları, çocuğun öfkesini dışa vuramaması, çocuğun başarısızlıktan, eleştirilmekten, kendine güvensizliğinden duyduğu kaygı, kendini değersiz hissetmesi, ailede yeterli sevgiyi bulamaması, anne-babanın ayrı olması, kardeş kıskançlığı, saldırganlık dürtüleri, aile ortamındaki iletişim bozuklukları ve kavgalar gibi sebepler çocuğun bu davranış bozukluğunu kazanmasına sebep oluşturmaktadır. Bu alışkanlığın ortadan kaldırılabilmesi için buna sebep olan faktörler bulunup, yok edilmelidir.

                  Tırnak yeme alışkanlığından kurtulabilmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Mesela ergenlik dönemindeki bir genç kızda bu problem varsa bu kızın tırnaklarına bakım yaptığı zaman daha hoş görüneceği söylenerek bu alışkanlıktan kurtulmasına yardımcı olunabilir. Eczanelerde satılan tırnak yeme alışkanlığından kurtulmamızı sağlayacak birçok ürün bulunmaktadır. Bunlardan alarak bu alışkanlıktan kısa süre içinde kurtulabiliriz(tırnak yemeyi bıraktıracak krem, yağ ya da cila temin edebilirsiniz). Bu alışkanlıktan kurtulmak için ellerinizi oyalayacak daha farklı alışkanlıklar edinebilirsiniz. Stres topu ile vakit geçirebilirsiniz, örgü- dantel yapabilirsiniz, resim yapabilirsiniz, dikiş dikebilirsiniz ya da resim yapabilirsiniz. Tırnak yemeye ne zaman başladığınızı düşünerek bu alışkanlığı kazanmadaki sebebi ortaya çıkararak hoş olmayan bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Bu alışkanlık bazı fiziksel bozukluklara da sebep olmaktadır. Tırnak bozuklukları, tırnak yatağı enfeksiyonları ve dişlerde çarpıklıklar oluşarak fiziksel olarak görüntü bozuklukları oluşabilmektedir.

                  Tırnak yeme alışkanlığını ortadan kaldırmak için yapılması gereken birtakım davranışlar bulunmaktadır. Stresli durumlardan uzak durulmalı, tırnaklar her zaman kesilip, törpülenmeli, acı oje, yağ ya da krem tırnaklara uygulanmalı, ellerimizi meşgul edecek işlerle uğraşılmalı, eldiven giyilebilir, parmaklar renkli bantlarla sarılabilir, her tırnak yeme davranışı fark edildiği zaman kişi kendini cezalandırmalı ve psikolojik uzmandan yardım istenmelidir. Küçük yaş grubu çocuklara korku içerikli film izletilmemeli, kaygılanmasına sebep olacak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bazı çocuklarda bu durum sadece büyüklerin ilgisini üzerine çekme amacına yönelik uygulanmaktadır; bu durum fark edildiği zaman çocukla ilgilenmeyerek davranışta sönmenin gerçekleşmesi için ortam hazırlanmalıdır. Çocuk tırnağını yemeye başladığı zaman ilgisi başka yöne çekilerek de bu davranıştan uzaklaşma amacına dönük davranılmalıdır. Çocuğa çizgi film izlettirilebilir, sevdiği bir etkinliği yapması için ortam hazırlanabilir. Tırnak yerine kuruyemiş yemek ya da sakız çiğneme gibi alışkanlıklar edinilebilir. Çocuğa kendi tırnağı ile ilgili bakım işlerini kendisi yapması için özendirici davranışlarda bulunulabilir(tırnağını kesme, törpüleme, cilalama gibi). Bedensel ve psikolojik açıdan rahatlayıcı egzersizlerin yapılmaya başlanması bu davranışta sönme gerçekleşmesi açısından önem taşımaktadır. Çocuğun bu davranışı ne sıklıkta, hangi ortamlarda, kimlerin yanında, hangi zaman aralıklarında ve ne kadar süre ile gösterdiği not edilerek bu davranışın ortaya çıkmasına sebep olacak durumlar tespit edilip, sönmenin gerçekleşmesi için yapılması gerekenler belirlenmelidir. Çocuğun bu davranışını değiştirmeye yönelik davranışları desteklenerek çocuk ödüllendirilmelidir. Tırnak yeme alışkanlığını yok etmeye yönelik hangi davranış öğretildiyse o davranışın alışkanlık haline getirilmesi amacına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.