Çocuk ve Oyun

çocuk-oyunÖzellikle oyun çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişiminde çok büyük bir role sahiptir. Genel olarak çocuk açısından oyundan daha çok zevkli etkili bir öğrenme aracıdır. Oyun oynamak çocuğun kas ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olurken aynı zamanda çocukta birikmiş olan enerjinin boşalması ile rahatlamaktadır. Ayrıca dört duvar arasında büyüyen çocuk istediği gibi koşmasına, takla atmasına, zıplamasına ve tekmelemesine izin verilmeyen çocuklarda çoğunlukla ortaya çıkan sonuç sinirli, saldırgan yapıda olduğu için ebeveynin idare etmesi de güçleşir.

Özellikle oyunlar çocuğun en ciddi işi olmaktadır. Genellikle çocuk oyunları yalnızca eğlence amacı ile oynamaz, ne kadar güçlü ve yetenekli olduğunu dener, nasıl bir çevrede yaşadığını ve etrafında bulunan eşyaları keşfeder. Çoğunlukla çocuk oyun esnasında kendini diğerlerinden ayıran özelliğin farına varır ve kendisini tanımayı öğrenmektedir. Oyun aracı için kullanılan malzemelerin renkleri, boyutları, biçimleri ve hangi maddeden oluştuğunu yani bir eşyanın diğerinden farklı olduğunu (hafif, ağır, kısa, uzun, kırmızı, sarı, küçük yâda büyük)görerek anlar.

Ayrıca çocuklar oyun yolu ile yaşamış olduğu toplumun ahlak ve görgü kurallarını da kolaylıkla öğrenir. Özellikle aile yâda okul çevresindeki yanlış olduğunu anlatan kuralları çocuklar arkadaşları ile birlikte evcilik oyunu veya okulculuk oynarken kavrayabilir. Çocuk oyun dünyasının lideridir. Özellikle büyüklerinden emir almayı sevmez ve oyun dünyasına yaşıt arkadaşlarından başka kimseyi almazlar. Genel olarak oynanan grup oyunlarında dışarıdan çocuk izlendiğinde aile hakkında bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Çünkü çocuğun yapmış olduğu davranışlarda ailesinin verdiği eğitim çok önemlidir.

Çoğunlukla ailesi tarafından hoşgörülü ve serbest olarak yetiştirilen aynı zamanda çocuğun her istediği yapılan bir çocuk oyun kurallarına uymakta oldukça zorlanır. Eğer çocuk aile içersinde ebeveyn otorite sağlamak için baskı yâda dayak uyguluyor ise bu çocuklarda oyun içinde daha saldırgan olabilir yâda pasif kalabilirler. Genellikle oyunlar nesilden nesil’e geçen önceden kuralları konan sosyal etkinlik olmaktadır. Tarihten günümüze hiç değişmeyen oyunlar körebe, saklambaç, çember seksek ve ip atlama kültür mirasımız olmaktadır.

 Çoğunlukla oyunların oluşmasında çevrenin, yaşın, iklimin, kültürün ve cinsiyetin çok büyük rolü olmaktadır. Kız çocukları genel olarak seksek, ip atlama, evcilik, istop ebecilik, yakar top oyunlarını tercih etmektedir. Erkek çocukları ise daha çok futbol, bisiklet, misket, savaş oyunları ve doktorculuk oyunlarını tercih etmektedir.

Oyunlar çocuklar için hayal dünyası ile gerçek dünya arasındaki bir köprüdür. Çoğunlukla oyunun kuralı, çeşidi çocuğun yaş grubuna göre değişmektedir. Özellikle anne ve baba çocuğun oyun oynarken mutlaka amacın kazanma değil sadece kuralına uygun olarak oynanmaması gerektiğini öğretmelidir. Çünkü bazı çocuklar çok hırslı olduğu için kesinlikle yenilgiyi kabul edemez ve ayrıca kendisini oyunda yenen arkadaşlarına karşı düşmanca duygular ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.