Çocuk ve Ergenlerde Öfke Kontrolü
Öfke ve kızgınlık her insanda yaşanan ve yaşanması gereken doğal bir duygudur. Ancak çocuklarda aşırı öfke ve kızgınlık her zaman normal olarak değerlendirilmemelidir. Çocuk çok fazla hırçın, sinirli, öfkeli ve etrafındaki insanlara karşı kırıcı davranışlar sergiliyorsa veya çocuk içine kapanık bir durum sergiliyorsa durumun daha kötüye gitmemesi için mutlaka uzman kişilerden yardım almak gerekir.
Öfke diye tanımlanan duygu değişime eşlik eden olumsuzluklar da vardır. mesela öfke beraberinde saldırganlık, kızgınlık, agresif tavırlar ya da içine kapanıklık gibi davranışları getirir. Aslında öfke her insanda doğuştan olan ve aynı sevinç ve mutluluk gibi bir duygudur. Fakat burada önemli olan öfke ve kızgınlığın dozudur ve etraftaki kişilere nasıl yansıdığıdır.
Ergenli dönemi herkesiz bildiği gibi çok zorlu bir geçiş dönemidir. Ergenliğin problemli bir dönem olmasına sebep olarak, hormonal değişimler, okul, sınav stresi, arkadaş ortamı, aile baskısı ve kardeşler arasındaki ilişkiler sayılabilir. Ancak bu sayılan faktörler sadece birkaç tanesidir.
Genelde ergenlik çağına ulaşmış ergenlerde zaman zaman öfke ve kızgınlık görülebilir. Bazı ergenler öfke ve kızgınlıklarını daha tatlı bir dille anlatırken bazıları saldırgan ve agresif davranışlar sergileyebilir. Aşırı öfke ve kızgınlık durumlarında kırıcı ve şiddete yönelebilirler.
ÖFKE VE KIZGINLIK ERGENLİK DÖNEMİNDE hangi DURUMLARDA YAŞANIR?
- Hayal kırıklıklarında
- Üzerlerinde baskı hissettiklerinde
- Engelleyici davranışlara maruz kaldıklarında
- Kendilerini tam olarak ifade edemediklerinde
- Kendilerini yetersiz ve başarısız hissettiklerinde
Ergenlik dönemine giren çocuklar bu gibi tutumlar ile karşı karşıya kaldıklarında çok farklı tepkiler verebilir. Bazen daha sakin tepkiler verilirken bazen verilen tepkinin dozu fazla olabilir. Ancak öfke ve saldırganlık aynı şey değildir. öfke doğal insanda olması gereken bir duygudur. Saldırganlık ise kişinin yapısı ile alakalıdır.
4 yaşında oğlum var aşırı derecede sinir var sinirlenince herşeye zarar veriyor şiddete başvuruyor tamam isdediğini yapıyorum dememe rağmen siniri geçmiyor ne yapmalıyım?
Bilgilendirici yazı için teşekkürler Fenomen Psikoloji. Öfke de kaygı gibi gereklidir. Ama dozajı aştığımızda kontrol etmeyi öğrenmemiz gerekir. Yazılarınızın devamını dilerim…
Teşekkür ederiz Evren Bey