Çocuk Psikoloğuna Sormanız Gereken 5 Soru
Çocuğunuz belki haftalardır belki de yıllardır sorunlar yaşıyor olabilir. Sorunlarının sebebi kimi zaman arkadaşlıkla ilgili olabilirken kimi zaman da okulda yaşadığı stresle alakalıdır. Belki de çocuğunuz sürekli öfkeli veya huzursuz görünüyordur.
Onun yaşadığı bu sorunlar sizin canınızı sıkabilir ya da aile yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuzdaki sorunların kaynağı çevresel faktörlerden gelebildiği gibi genetik temelli de olabilir. Tüm bunlar sizin kafanızı çokça kurcalamaya başladıysa çocuğunuzu bir psikoloğa götürmek iyi olacaktır.
Birçok anne baba için çocuklarını bir psikoloğa götürme fikri ürkütücü gelebiliyor. Ya psikolog işleri daha da kötüleştirirse, ya çocuğunuzun “deli” olduğuna onu inandırırsa ya da terapisi hayatı boyunca sürmek zorunda kalırsa? Anne babaların akıllarında bu sorulardan başka olarak şu da gelebilir: Ya psikolog çocuğumun sorunlarından ötürü beni suçlarsa?
Gerçekten çocuğunuzda bir sorun olmasının anlamı sizin kötü bir anne baba olduğunuz anlamına gelir mi? Hayır, çocuğunuzu psikoloğa götürmeniz sizin çocuğunuza kötü anne babalık yaptığınızı göstermez. Tam tersine onu psikoloğa getirerek çocuğunuzun çektiği sorunlara ne kadar duyarlı olduğunuzu, onunla iletişim kurmak için ne denli istekli olduğunuzu göstermiş olursunuz. Bir çocuk psikoloğu ebeveyn değildir, kendi çocuğunuzun ebeveyni sizsinizdir. Yani onu psikoloğa getirerek çocuk psikoloğunun sizin yerinize geçmesine de sebep olmazsınız. Çocuk psikoloğu siz onu ister destek güç, ister iyilik perisi isterseniz de aileden birisi deyin, psikolog çocuk gelişimine, kişisel ilişkilere ve klinik araştırmalara yönelik derin bilgi birikimi ile çocuğunuza yardımcı olacaktır.
Aileler çocuk psikoloğuna gitmeye karar verdiklerinde ise hangisine gideceklerine karar veremiyorlar. Bunun için en doğru tercih uzmanlığını gelişim psikolojisinden, klinik psikolojiden ya da çocuk pskiyatrisinde yapmış olan ve güvenilir bulduğunuz kişiler olmalıdır.
Çocuk psikoloğuna gidildiğinde ise bunu daha önce hiç deneyimlememiş ailelerin aklında sürecin nasıl ilerleyeceğine, bundan sonra ne olacağına dair birçok soru işareti bulunuyor. Çocuk psikoloğuna doğru soruları sorabilmek, ailelerin kafasındaki soruların cevaplanması ve onların kaygılarının azalması açısından çok önemlidir. Bir çocuk psikoloğuna gittiğinizde ve beraber çalışmaya karar verdiğinizde, psikoloğa aşağıdaki soruları sormak size hem yardım süreci hem de yardımı sağlayacak kişinin genel yaklaşımını öğrenmek adına faydalı olacaktır:
-
Bu sorunun tedavisi nasıl oluyor/ sizin bu sorun için uygulayacağınız yöntem nedir?
-
Anne baba olarak biz terapiye nasıl katılacağız/ katılacak mıyız?
-
Nasıl başlayacağız?
-
Çocuğum buraya gelmek konusunda kendisini iyi hissetmezse ne yapmalıyım?
-
En kısa ne kadar sürede bir ilerleme beklemeliyim?
Merhaba,5.buçuk yaşında ana sınıfına giden bir oğlum var .Öncelikle her istediğini yapmıyorum ,ama istediği olmadığı zamanlarda küsüyor agresifleşiyor ve inatlaşıyor.Bu zaman zaman vardı ama son 1 haftadır daha da çoğaldı.Genel olarak mutlu bir çocuk pozitif,çalışkan istekli ama ara ara böyle davranışlarının olması beni çaresizleştiriyor..Onunla sakinleştiği zaman beni çok üzüyorsun bu davranışınla diyerek sohbet ediyorum ..Bu davranışını bir daha yapmayacağına dair söz veriyor ama tekrarlıyor ..Bir işi başaramayınca oturup ağlıyor ,sizce çocuğuma nasıl davranmalıyım neler konuşmalıyım .Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Merhaba
Yigenim arkadaslarindan zarar da gorse her istediklerini yapiyor. Onlari kaybetmek istemiyor. Dovseler de tehdit de etseler onemli degil sen benim arkadasimsin diyor. Agzindan yanlislikla kufur kactigi icin 1 yildir ogretmene soylerim tehditleriyle her istedigini yaptirmis arkadasi . Anne babasina da soyleyememis. Daha 8 yasinda. Aile ogrenince yine arkadasini uyarmis ogrendiler diye. Ne yapmamiz gerekir lutfen yardim edin bu durum normal mi?
çocugumla ilgili problemleri aşamıyorum ona nasıl davranacagımı şaşırdım