Çocuğunuzun Zekasını Nasıl Geliştirirsiniz?
Çoğunlukla okul öncesi dönem içersinde 4-6 yaş arasında konuşmalarını geliştirdikleri gibi sosyalleştikleri oyunlarda hayatlarında önemli olmaktadır. Ebeveynin bu dönemde çocuğu için yardımcı olacağı bazı aktiviteler çocuğunuzun zekâsının arttırmasına destek de olabilirsiniz.
Mesela ebeveynler için çocuğunun zekâ gelişimine yardımcı olacak bazı püf noktalar:
- Çocuğunuza uyku kitapları yâda hikâyeler okuyun: genel olarak çocuğunuzun küçük yaşlarından itibaren uyumadan hikâyeler anlatabilir yâda kitaplar okuyabilirsiniz. Ebeveynin okumuş olduğu hikâyeler ve anlatımındaki ses vurgu ve tonu ile ses ile duyguların nasıl ifade edileceğini öğrenir ve aynı zamanda kelime dağarcığı da genişleyerek yeni kelimeler öğrenecektir.
- Özellikle çocuğunuz ile birlikte fiziksel aktiviteleri aile geleneğiymiş gibi gösterin: çocukta fiziksel aktiviteler kendi vücudunun gücünü ve konsantrasyonunu arttırır. Özellikle dikkat ve düşünceyi arttırdığı düşünülmektedir. Çocukta hem bilişsel olarak hem de beceri artırarak fiziksel olarak yapmış olduğu mesela; top oynamak yâda dans etmek davranışlarını düzenli şekilde yapmasını sağlayınız. Ebeveynin çocuğu ile birlikte açık alanda saklambaç oynaması, yakan top oynanması yâda birlikte balık tutmak birlikte eğlenmeyi ve çocuğun zekâsının artmasına yardımcı olacaktır.
- Çocuğun ailesi ile birlikte oyun akşamları düzenlenmesi: çoğunlukla ebeveynler ile birlikte oynanan kutu oyunları çocuğun okul öncesinde sayıları kavrama ve tanımasına yardımcı olur. Kutunun üzerinde mevcut olan sayıların büyüklüğü ve sembolleri tanırlar. Ayrıca oynadıkları oyunların kurallarını öğrenerek aşamalarına daha çok dikkat ederler. Örneğin; dama, tavla, satranç ve çocuğunuzun oyun yaşına uygun oyunlar seçilerek ebeveynler çocuklarının zekâ gelişimlerine katkıda bulunabilirler.
Okul çağındaki 7-12 yaş çocuğunun zekâ gelişimine nasıl katkıda bulunulabilir:
- Bu yaş çocukları okulda iken değişik konular hakkında ders almaya başlamıştır. Uygulanan sınavlar ile akademik başarılar ölçülmeye başlanır. Ancak her çocuk farklı olduğu için bazı alanlarda daha başarılı olurken, bazı alanlarda ise zayıf olabilmektedir. Özellikle bu aşamada iken bu durumu dengeleyen programlar ile çocuğun öğrenme becerisine arttırırken zekâsına katkıda bulunma hedeflenmelidir.
- Çocuğunuza analitik olmayı öğretin: özellikle çocuğun yeni karşılaşmış olduğu kavramları öğrenme aşamasında mutlaka kendi kendine analiz edebilmesi gereklidir. Sorgulama, birbiri ile karşılaştırma, durum değerlendirmesi ve kara verme potansiyelini sağlayın. Bu durumu çocuğa aşılamak için örnek vererek bazı bitkiler neden belirli çevrelerde bulunur şeklinde sorular yöneltin ve bunu size nedeni ile anlatmasını isteyiniz.
- Çocuğunuzun yaratıcı olmasını sağlayınız: genel olarak çocuğun yeni şeyleri keşfetmesin, kafasında yaratmasını ve hayal etmesine yardımcı olun. Örneğin; çocuğunuza bir hikâye vererek onu okumasını ve alternatif bir sonuç çıkarmasını isteyin. Çocuğunuz ile birlikte bazı diyaloglar hazırlayın bunu karşılıklı olarak oynayın. Mesela; ebeveyn yolunu kaybetmiş gibi davranarak çocuğundan nasıl gideceği konusunda yardımcı olmasını ve yönünü bulması için tarif etmesini sağlayın.