Çocuğunuzun Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

  1. Sorduğunuz soru ve çocuğunuzun cevabı arasında geçen uzun zaman.

Çocuğunuz basit bir sorunuzun cevabını verirken bile duraksıyorsa doğru cevabı verdiğinden emin olmak için düşünüyor olabilir.

  1. Konuyu değiştirmek, alakasız bir şey söylemek

Eğer bir türlü sorduğunuz sorunun cevabını alamıyorsanız, çocuğunuz konuyu değiştiriyor ve size alakasız cevaplar veriyorsa gerçek pek de hoşunuza gitmeyecektir.

  1. Normalden daha yüksek ve tiz ses tonu

İnsanlar yalan söylediklerinde ses tonları genel olarak yükselir ve tizleşir özellikle de kurdukları cümlenin sonlarına doğru.

  1. Normalden hızlı konuşma.

Günlük konuşmalarımızda kısa duraksamalarımız olur ancak yalan söyleyen bir insanın konuşmasında bu doğallık unsuru olmaz. Kişi duraksamadan, normalde olduğundan hızlı bir şekilde konuşur.

  1. Normal konuşmasında olmayan kekelemeler.

Günlük hayatında kekelemeyen bir insan ansızın karşınızda kekelemeye başladıysa bu hissettiği gerginlik ve korku yüzünden olabilir. Yalan söylüyor olma olasılığı da yüksektir.

  1. Göz teması ve göz hareketleri

Birçok toplumda göz teması karşıdaki insana güven veren bir davranış olarak nitelendirilir. “Gözlerime bak ve doğruyu söyle!” sözünü gerçek hayatta duymadıysanız bile bir filmde kesinlikle duymuşsunuzdur. Ek olarak gözlerin aşağıya doğru bakması da negatif duyguların bir göstergesi olarak düşünülmektedir. Çocuğunuz bu davranışları gösteriyorsa yalan söylüyor olabilir.

  1. Fiziksel mesafe

İletişimde jestler ve mimikler çok büyük öneme sahiptir ve birçok şey anlatırlar. Çocuğunuz sorularınıza cevap verirken sizden özellikle uzak  durmaya çalışıyor aranıza mesafe koyuyorsa bu durum bir şeyler sakladığının göstergesi olabilir.

 

Yukarıda bahsedilenler her ne kadar çoğu zaman doğru olsa da her zaman çocuğunuzun yalan söylediğini göstermeyebilir. Çocuğunuzu suçlamadan önce onu rahatsız eden şeyin ne olduğunu öğrenmeye çalışabilirsiniz. Aranızdaki iletişim sağlıklı olduğunda çocuğunuz hiçbir zaman kendini size yalan söylemek zorunda hissetmeyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.