Çocuğunuzun Sosyal Medyada Paylaşmaması Gereken 5 Şey
İnternetin hayatın bir parçası olduğu artık çok açık. Herkesin sahip olduğu cihazlar da erişimi kolaylaştırmış halde. Günümüzde nerdeyse herkes özellikle de ergenlik çoğundaki çoğu genç sosyal medyada sürekli paylaşımda bulunuyor. Maalesef her genç sosyal medyayı güvenli bir şekilde kullanmıyor ve ebeveynler bu konuda endişelenmekte haklı. Çocuğunuzu sosyal medya hakkında bilinçlendirirken ona aşağıdaki 7 konuda paylaşımda bulunmaması gerektiğini anlatmalısınız.
Kişisel bilgiler
Kimlik bilgilerinin çalınma riski bir yana kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaşan çocuklar siber zorbalık ve takip kurbanı olabiliyorlar. Kötü niyetli herkes çoğunuzun paylaştığı bilgileri kullanabilir.
Planlarının detayları
Çocuğunuzun evdeyken, tatildeyken, arkadaşlarıyla buluşacakken ya da herhangi bir zamanda gerçekleştireceği planların ayrıntılarını sosyal medyada yayınlamayacağından emin olmalısınız. En basitinden hırsızlar bu bilgileri kendi çıkarları için kullanabilirler.
Kişisel problemler
Ergenlik çağındaki gençlerin aileleriyle, arkadaşlarıyla, sevgilileriyle yaşadıkları problemleri sosyal medyada paylaşması çok yaygın görülen bir durum. Hissettikleri kötü duyguları dışa vurmak istemeleri normal olsa da bunu herkesin okuyabileceği, kullanabileceği bir ortamda yapıyor olmalarının tehlikeleri vardır.
Uygunsuz fotoğraflar
Son yıllarda ortaya çıkan ‘selfie’ modası ile herkes şekilden şekle girerek çektikleri fotoğrafları paylaşmaya başladı. Benliğini, cinsel kimliğini keşfeden ve sağlamlaştırmaya çalışan ergenlerin paylaştıkları kimi fotoğraflar da risk taşır hale geldi. Dış dünyada birçok sapkın fikirli ve kötü niyetli insan da bu fotoğraflara bakarak kendilerine kurban seçebiliyorlar. Çocuklarınızı bu konuda korkutmadan bilinçlendirmeniz büyük önem taşımaktadır.
Dedikodular ve söylentiler
Birçok genç sosyal medyayı gerçek olmayan durumları yaymak için kullanıyor ve maalesef dedikoduların sosyal medyada yayılma hızı inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Siber zorbalık denilen durum da benzer şekillerde ortaya çıkıyor. Arkadaş çevresinin internet üzerinden utandırdığı, iftira attığı ve daha birçok kötü muameleye maruz kalan çocuklarda çeşitli psikolojik sorunlar görülebiliyor.