Çocuğu 60-72 Aylık Olan Anne Babalar İçin Okula Başlama Kılavuzu

2012 tarihinde çıkan 4+4+4 yasası ile çocukların okula başlama yaşı bir yıl erkene alınmıştır. Bu durum hakkında anne babaların kafasında birçok soru işareti bulunmaktadır. Bu yazımızda çocuğu 60-72 aylık olan anne babalar için gerekli bilgileri vereceğiz.

11 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni eğitim yasası ile okula başlama yaşı bir yaş erkene alınmış ve 60 ayını dolduran çocukların okula başlaması kararlaştırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Mayıs ayında yayınladığı genelgede 66 ayını doldurmuş olan çocukların okula kaydının zorunlu olarak yapılacağını, bu tarihte 60-65 ay arasında olan çocukların ise anne-babaların isteklerine göre okula kaydedileceklerini belirtmiştir. Sonraki yıllarda yapılan düzenlemeler ile çocukların içinde bulundukları aya göre okula kayıt işlemlerinde farklı prosedürler uygulanmaya başlanmıştır. Yapılan değişiklikle birlikte 60-72 ay arasındaki çocukların okula kayıt durumları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

72 ay ve üzeri çocuklar: Kayıt zorunlu
69-71 ay arası çocuklar: Kayıt zorunlu ancak doktor raporu ile kayıt olmayabilir
66-68 ay arası çocuklar: Kayıt zorunlu ancak veli dilekçesi ile kayıt olmayabilir
60-65 ay arası çocuklar: Kayıt zorunlu değil ancak veli dilekçesi ile kayıt olabilir
Çocuğum 60-65 Aylık

Derneğimiz ilke olarak 60-65 ay arasındaki çocukların ilkokul eğitimine başlamasına karşıdır. Çünkü bu yaş çocukları henüz oyun çağındadır ve yaşamaları gereken çocuklukları vardır. Üstelik aynı sınıfta hem 60 aylık, hem de önceki seneden kayıt olmayıp de bu seneyi bekleyen 80 aylık çocuklar olacaktır. 20 aylık bir fark, çocukluk döneminde büyük bir farktır. Bunun yanında 60-65 aylık çocuklar bilişsel (zihin) gelişimi, psikomotor (kas) gelişimi, sosyal gelişim ve duygusal gelişim açıdan okula başlamaya hazır olmayabilir. Bu çocuklar 80 aylık çocukların yanında kendini geride kalmış hissedebilir. Bu nedenle derneğimiz 60-65 ay arasındaki çocukların okula başlamasına taraftar değildir. Ancak aşağıda belirttiğimiz durumlardan beşi birden bir çocukta mevcutsa aileler bir uzmana danışarak çocuğunu okula başlatabilir.

1. Çocuğunuz anaokulu eğitimi aldıysa;
2. Anaokulu öğretmenleri veya okul psikologları çocuğunuzun fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimini okula başlamaya yeterli görüyorsa;
3. Çocuğunuz ileri gelişim özellikleri gösteriyorsa (harfleri kendiliğinden öğrendiyse, adını yardımsız yazabiliyorsa, basit toplama ve çıkarma işlemlerini yapmaya başladıysa, uzay, doğa gibi sıradışı konulara ilgisi varsa)
4. Çocuğunuz uygulanan gelişim ölçeklerinde (AGTE, Gessel, Denver vb.) yaşının üstünde gelişim özellikler gösterdiyse;
5. Okul olgunluğu ya da ilkokula hazıroluş testlerinde (Metropolitan, Marmara vb.) okula başlamaya uygun tanısı aldıysa;

Eğer çocuğunuz bu beş şartı birden taşıyorsa o zaman onu okula başlatmak doğru olabilir. Çocuğunuz bu maddelerden birini taşımaması halinde okul kaydının önümüzdeki seneye ertelenmesi daha uygun olacaktır. Derneğimiz bu konudaki kararın bir uzman eşliğinde verilmesini önermektedir.

Çocuğu 60-65 aylık olan anne-babalar çocuklarını okula başlatırken kimi yanlış düşüncelere sahip olabilmektedir. Bu düşüncelerden birkaçı şöyledir:

  • Çocuğum bir an önce okula başlasın. Erken başlasın, erken bitirsin.
  • Abisi/ablası da başlayacak, onunla birlikte başlasın. Beraber gidip gelsinler.
  • Bir sene daha anaokuluna ücret ödemeyelim.
  • Filancanın çocuğu erken başladı da ne oldu? Zamanla alışır.
  • Evde canı sıkılıyor. Bari okula gitsin.
  • Komşunun çocuğu başladı, bizim çocuk da başlasın. Beraber gitsinler.

Yukarıdaki düşünceleri göz önüne alarak çocuklarını okula başlatmak anne-babaların yapacağı en büyük yanlışlardan biridir. Okula başlamada en önemli kriter çocuğun gelişim özelliklerinin okula başlamayı desteklemesidir. Erken okula başlama, çocukta okula karşı soğumaya neden olabilir ve uzun vadede çocuğun eğitimden uzaklaşmasını netice verebilir.

Çocuğum 66-71 Aylık

30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını doldurmuş olan çocuklar otomatik olarak ilkokul birinci sınıfa kaydedilecektir. Ancak bu çocuklardan bazıları gelişim özellikleri (fiziksel, duygusal, zihinsel, psikomotor, sosyal) nedeni ile okula hazır olmayabilir. Eğer anne-baba olarak gözlemlerinize ya da anaokulu öğretmenlerinin ve psikologların gözlemlerine dayanarak çocuğunuzun okula hazır olmadığı kanaatine vardıysanız, çocuğunuzun okula başlamasını bir yıl geciktirebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken çocuğunuzun gelişim özelliklerini ve okula uygunluğunu çeşitli testler ve gözlemler ile kontrol etmektir. Bu konuda çevrenizdeki anaokulları, ilçenizdeki RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi), okullardaki okul psikolojik danışmanları ve psikologlar size yardımcı olacaktır. Burada uygulanan testler ya da gözlemler sonucunda gerçekten çocuğunuzun okula uygun olmadığı anlaşılırsa, o zaman bu test-gözlem sonucu, dilekçe ya da doktor raporu ile okul yönetimine başvurup çocuğunuzun okula başlamasını bir sonraki seneye alabilirsiniz. Test-gözlem sonuçları çocuğunuzun okula başlamasını uygun göstermediği halde, çocuğunuzu yine de okula göndermek isterseniz ona zarar vermiş olursunuz.

Özetle, ilkokula başlama deneyimi her çocuk için aslında eğitim hayatına başlama dönemidir. Çocuklar, eğitim ve okul hakkındaki ilk duygularını birinci sınıfta oluşturur. Bu sınıfta atılacak olumlu ve pozitif ilk adımlar çocukların tüm eğitim hayatını olumlu etkiler. Bu dönemde atılacak yanlış adımlar ise çocuğun eğitimden soğumasına neden olabilir. Ailelere düşen görev, çocukları için doğru kararı uzmanlar eşliğinde, çocuğun gelişimini göz önüne alarak vermektir.

kaynak: pedagoji derneği

One comment on “Çocuğu 60-72 Aylık Olan Anne Babalar İçin Okula Başlama Kılavuzu

  1. kızım 30 1 2009 doğumlu bu sene ilkokul 1 ci sınıfa başladık malesef sınıfta tek o 2009 lu diğerleri 2008 li ece birazda zayıf ve çelimsiz üstelik yaşadığım sorun ise şu ece okulu seviyor okul süresi çok 9-17 arası bu onu sıkıyor akşam derslerini zor yaptırıyorum okulda öğretmeni dikkati dağınık sürekli tuvalete gitmek istiyor diyor ve diğer çocuklara göre biraz geriden ve yavaş gidiyor yazmada hızlandı fakat söylenen kelimeleri ezbere yazma da sınıftan geri okuma iyi ama oda biraz geri diğerlerine göre ben 2 . ve 3. haftası birinci sınıftan anasınıfına almak istedim o buna çok tepki verdi istemedi..vaz geçtim bir ay sonra yine denedik yine aynı tepki ve böylelikle 2.ayı bitirdik şimdi pişmanım ne yapmalıyım geri dönüş zor ona zarar vermekten çok korkuyorum başarısızlığa itermiyim onu bilmiyorum yardım..lütfen:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.