Bebekler de Depresyona Giriyor
Bilindiği gibi depresyon çağımızın yaygın hastalığı haline gelmiştir. Uzman kişilere göre ‘’ bebeklerde görülen depresyon bebeğin ilk aylarından itibaren başlayabilir.’’ Annede görülen duygu eksikliği, depresyon eğilimi devamlılığını koruduğu sürece çocukluk dönemi ve hatta ergenlik çağına kadar devem edebilecek ciddi bir problemdir.
Bebeklerde depresyon nedir?
Bebeklerde depresyon, bebekte gelişme ve yapısal olarak bir problem görülmemesine rağmen bebeğin sosyal gelişiminde, zihinsel gelişiminde ve bazen fiziksel gelişiminde olumsuzluklara yol açan bir problemdir. Bu duruma neden olarak annenin yaşadığı ve bebeğe yansıttığı manevi anlamda yoksunluk olarak düşünülmektedir.
Bebeklerde depresyon hangi ay itibari ile başlar?
Depresyon bebeklerde doğduğu ay itibari ile başlayabilir. Annenin bebeğe hissettirdiği olumsuzluklar devem ettiği sürece bebekte ergenlik çağına kadar depresyon belirtileri devam edebilir.
Anne olan depresyon bebeği neden olumsuz etkiler?
Depresyon sorunu olan bir anne bebeği ile gerektiği kadar ilgilenemez. Bebeğin ihtiyaçlarına karşılık vermekte güçlük yaşar. Bebeğin bilişsel gelişimini sağlayacak uyaranları bebeği ile paylaşamaz. Aynı zamanda bebeğin fiziksel gelişimi için gerekli gıdaları vaktinde ve yeterli oranda karşılayamayabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bebek ile anne arasında güvenli bir bağ oluşamaz. Annenin eksiklikleri nedeni ile bebekte boşluk duygusu oluşabilir.
Depresyondaki bebeklerde nasıl belirtiler ortaya çıkar?
İlk aylarda bebek devamlı ağlayabilir. Çünkü depresyon sorunu olan bir anne bebeğinin neden ağladığını tam olarak anlayamaz ve bu nedenle ihtiyacını karşılayamaz. Bebekler genelde ilk 2. Ayında hafif gülümsemeye başlar. Ancak depresyondaki bebekte bu eylem gecikebilir ve bebek sık aralıklarla hastalanabilir.
1 – 2 yaş arasındaki bebeklerde ise, annenin depresyonu hala devem ediyor ve bebek bu durumu hissediyorsa bebek anneye güvenli bir şekilde bağlanamaz. Bu nedenle etrafındaki akranları ve yetişkin kişiler ile ilişki kuramaz.