Bebek Psikolojisi
Bebek doğduğu andan itibaren en çok annesi ile zaman geçirecektir. Annesi besleyecek uyutacak giydirecektir. Doğa gereği bu konu annenin ilgi alanıdır. Tüm bunları yaparken bebeğe aşırı ilgi göstermek, gereğinden fazla bebeği kucakta tutup her ağladığında koşmak olumlu bir davranış değildir. Bebekler bu durumu zamanla kullanmaya başlayacaktır. Ve anne; aslında kendi hazırladığı sonuç karşısında çaresizce dert anlatmaya başlayacaktır. Bebek psikolojik olarak ben ağlarım ve her dediğim olur diye düşündüğü için bu durumu kullanacaktır.
Bebeğin her zaman babaya da ihtiyacı vardır. Yeni doğan gelişirken ve hayat boyu babadan da ilgi ve şefkat almalıdır. Anne günlük bir saat de olsa babası ile bebeği baş başa bırakmalıdır. Hatta mümkünse; bebek anne ve baba ile banyo yaptırılmalı, zaman zaman baba bebeğe masaj yapmalıdır. Çünkü bebekler konuşamadığı için dokunarak iletişim kurarlar. Tenine dokunan her güvenli el iç huzuru sağlayarak daha uysal bir bebek haline getirecektir.
Bebeğin yanında yapılan şiddetli kavgalar, aile içi geçimsizlikler bebeği olumsuz yönde etkileyecektir. Evde aileden başka kişiler de varsa bu aile büyükleri bir şey söylerken anne başka bir şey yapmaya çalışırsa bu durumdan da olumsuz etkilenecektir.
Aile içi sosyal yardımlaşma ve dayanışma olursa bebeklerde daha huzurlu olacaktır. İşte her ağlayan bebek için annenin aşırı evham yapıp sağlık kurumuna götürmek istemesi ya da bebek ağlıyor diye araba gezmeleri ayarlanması karşısında baba bu durumun zıttını düşünecek olursa aile içi çıkan huzursuzluktan bebekte etkilenecektir. Kararlı olmak önemlidir. Eşler konularda paslaşmak yerine aynı fikirde olup çocuklarına da olumlu davranışlar kazandırmalıdırlar.
Henüz beyin yapısı sıfırdan başladığı için çocuğa yaklaşım ve iyi örnek olma adına atılacak her adım sayesinde sağlıklı psikolojisi olan çocuklar yetişecektir.