Asperger Sendromu Nedir?

asperger-sendromuAsperger sendromu yaklaşık olarak 200 kişiden 1 kişide görülen bir hastalıktır. Erkeklerde daha sık görülme olasılığı 8 kat daha fazladır. Asperger Sendromundan dolayı çeşitli alanlarda psikososyal problemler yaşanabilir. Asperger sendromu yaşayan ergen ve yetişkinler;

  • Öğrenme bozukluğu
  • Kişilik bozukluğu
  • Hiperaktivite bozukluğu(DEHB)
  • Zekâ geriliği
  • Dikkat eksikliği
  • atipik psikoz

Gibi problemlerden dolayı kontrol altına alınabilir ve asperger sendromunun tanısı atlanabilir. Özellikle konuşma kabiliyetinde ve zeka seviyesinde anormallik görülmediği için 10 yaşlarından sonra tanı koymak kolaylaşmaktadır. Bu nedenle yukarda saydığımız belirtiler aspergel sendromu olabileceği gibi başka bir psikolojik rahatsızlık belirtisi de olabilmektedir. Asperger sendromunda görülebilecek problemler şu şekilde sıralanabilir;

Konuşma ve aksan problemleri: ses tonunu ayarlamada zorluk ve konuşurken çok fazla uygunsuz cümleler görülebilir. Cümlelerde bozukluk yapılabilir ve yavaş bir ses tonu ile konuşabilirler.

Hareket sisteminde problemler: hareket kabiliyetlerinde gelişim aşamasında gecikme görülebilir. Ağır hareket etme ve sakarlık görülebilir. Kollar sallanarak ve hafif aksayarak yürüyüş sergilenebilir.

Dil becerilerinde problemler ve konuşulanları algılayamama: aspergel sendromu olanlar duydukları sözcüklerin anlamlarına kafayı takabilirler. Mecazi anlamda kullanılan sözcükleri anlamakta güçlük yaşayabilirler. Kendilerine yapılan şakaları yanlış anlayabilir ve kendi anlamak istedikleri gibi algılayabilirler. Karşılıklı konuşmalarda karşı tarafın sözel olmayan mimik hareketlerini anlamakta zorluk yaşayabilir ve yanlış anlamlar katabilirler.

Bazı ilgi alanlara aşırı yoğunlaşabilirler: günlük yaşantıda uğraşacağı bir işi olmasa da bir konu üzerinde aşırı araştırma çabasına girebilirler. Özellikle sıralama konusunda çok ilgilidirler ve edindikleri bilgileri ezbere dayalı olur. Örneğin, şehirlerin plakaları, telefon numaralarını çok kolay bir şekilde ezberleyebilir ve akıllarında tutabilirler.

Duygusal açıdan hassas olabilirler:  fazla ışıktan, sesten, bazı dokulardan rahatsızlık duyabilirler. Ancak dokunsal uyaranlardan oldukça hoşlanabilirler.( sarılma ve öpme gibi)

ASPERGEL SENDROMUNU OTİZMDEN AYIRAN FARK NEDİR?

Aspergel sendromu olan çocuklar bebeklik dönemini çok sağlıklı bir şekilde geçirebilir. Ancak otistik hastaları çok erken dönemde bazı belirtiler vermeye başlar, etrafındakiler ile iletişim kuramaz, konuşma kabiliyetinde güçlük yaşar. Asperger sendromlu çocuklarda konuşmada gecikme olmaz. Ancak hareketlerini kontrol etmekte zorluk yaşarlar ve aşırı sakardırlar. Fiziksel açıdan gayet normaldir ancak mimik hareketlerinde gariplik söz konusudur. Asperger sendromu ilerleyen yaş itibari ile belirginleşir.

ASPERGER SENDROMLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR?

Asperger sendromunda en önemli etkenlerden biri eğitimdir. Sosyal ve iletişim açısından eğitime büyük gerek duyarlar. Asperger sendromu olan çocuklarda aile eğitimi de oldukça önemlidir.

ASPERGEL SENDROMUNDA KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLER

  • Asperger sendromu olan kişiler sosyalleşebilmek için çaba sarf eder ancak başarılı olamaz.
  • Hayal güçleri oldukça zayıftır ve soyut düşünmekte güçlük çekerler
  • Bisiklet sürmek gibi koordinasyona ihtiyaç duyulan kabiliyetlerde güçlük yaşarlar
  • Asperger sendromunun en önemli karakteristik özelliği kişilerde dikkat çekecek düzeyde sakarlık olmasıdır
  • Kullanılan sözcüklerin mecazi anlamlarını anlamakta zorluk yaşarlar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.