Alkol Bağımlılığı Nedir?

Alkol bağımlılığı, alkollü içkilerin zararlarını bildiği halde içmeye devam etmek, alkol almadığı zamanlarda yoksunluk belirtileri göstermek şeklinde seyreden bir beyin hastalığıdır. Beynin ön kısmındaki davranış ve irade davranışlarını düzenleyen bölgenin hasar görmesi ile oluşur. Alkol bireyde fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapar. Bu da alkol bağımlılığının pençesine düşen bireyin alkole fizyolojik bağımlılığının yanı sıra psikolojik olarak da bağımlı olması demektir.

İnsanlar alkol kullanmaya çevresel etkenler ve genetik yatkınlık nedeni başlarlar. Genellikle günün yorgunluğunu atmak, arkadaş çevresi ile beraberken neşelenmek vb. amaçlarla başlayan alkol bağımlılığı esnasında beyin fonksiyonlarını etkiler ve beyne zarar. Alkol kullanımı esnasında alkol alımında duyulan keyfi, tekrar alabilmek için alınan alkol oranını artırmaya başlamak alkol bağımlılığının başlangıcı olarak düşünülmelidir.

Alkol Bağımlılığı Nedenleri?
  1. Aile İçi Yaşanan iletişim sorunları: Birey ailesi ile ve çevresi ile iletişim sorunları yaşamaya başladığı veya sorunlarını yeterince dile getiremediği durumlarda, aile içi şiddet, anne – babanın boşanması veya kavgası, ihmal, istismar gibi durumlar alkol bağımlılığının tetikleyicileri arasındadır.
  1. Çevresel Etkenler: Ailesinde alkol bağımlılığı veya maddenin kötüye kullanımı bulunan kişiler genetik ve sosyal açıdan risk altındadır. Örneğin birinci derece akrabalarında alkol ve madde kullanan kişilerin alkolizmin pençesine düşme oranı, diğer bireylere oranla 7 kat daha fazladır.
  1. Sosyal Çevrede Madde Kullanımının Fazla Olması: Genel olarak alkol bağımlılığı ve maddenin kötüye kullanımı bulunan kişilerin tamamı pasif satıcıdır. Bilerek veya bilmeden çevrelerine alkol ve madde kullanımını teşvik ederler. Bu teşvik durumu gelişme çağındaki çocuklara karşı çok daha etkilidir.
  1. Kişilik Sorunları: Kendisine güveni az olan, depresif yapıya sahip olanlar, sessiz ve içe dönük, mükemmeliyetçi, engellenmeye tahammül edemeyen bireylerde çok daha fazla görülür.
  1. Psikolojik rahatsızlıklar ve stres yoğunluğu: Günlük hayatında, işyerinde stres altında bulunanlar, hayır diyemeyenler, sosyal fobisi bulunanlar. Alkolizme daha yatkındırlar.
Alkol Bağımlılığı Belirtileri

Genel olarak bir yıllık bir zaman içerisinde ortaya çıkan belirtilerden en az üç tanesinin varlığı halinde alkol bağımlılığından şüphelenilmektedir.

  • İhtiyaç duyulan alkolün artması. (tolerans)
  • Yoksunluk halinde titreme, çarpıntı, uyku sorunları, asabiyet, vücutta karıncalanma hissi.
  • Planlanandan çok daha fazla ve uzun süre alkol içme.
  • İçmeyi bırakamama
  • Alkol almadan hiçbir faaliyetten zevk alamama.
  • Alkol nedeni ile aile ve sosyal çevresini ihmal etme. Sorumluluklarını yerine getirememe.
  • Fiziksel ve psikolojik sorunlarına karşılık alkol kullanmaya devam etme.
Alkol Yoksunluk (Kriz) Belirtileri
  • Yoksunluk: aşırı korku, tansiyon düşmesi, aritmi, nefes darlığı. Müdahale edilmezse alkol bunaması meydana gelebilir.
  • Depresyon: Alkole sebebiyle gelişen depresyon türüdür. Beynin mutluluk kısımlarına etki eder.
  • Uykusuzluk: Alkol uyku vermez, uyuşturur. Sarhoş olanlar uyumaz uyuşur. Bu da beynin hiç uyumadan sabah kalkması demektir.
  • Panik Bozukluk: Alkole bağlı olarak ortaya çıkar. Alkol kaygı eşiğini düşürdüğü için kaygılanma durumu artar. Bu da alkol alımını artırır.
  • Alkol paranoyası: Alkol alımı, bireyin bastırılmış duygu ve düşünceleri açığa çıkarır ve kaygı hali ile birlikte artarak şüphelerini çoğaltır.
  • Cinsel fonksiyon bozukluğu: Alkol testosteron hormonunun baskılanması sonucu ereksiyon bozuklukları ve diğer cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.