2 Yaş Sendromu
Çocuklar genellikle 2 yaşında daha agresif hareketler sergilemeye başlamaktadır. Bu agresif davranışlar anne ve çocuğu psikolojik olarak oldukça etkilemekte ve bu durum karşısında anne çocuğuna nasıl davranması gerektiğini pek bilememektedir.
2 YAŞ SENDROMU NEDİR?
Çocuklarda genellikle 1 yaşından itibaren 3,5 – 4 yaşlarına kadar aileyi zorlayıcı bir süreç yaşamaktadır. Bu süreç içinde çoğu çocuk hırçın ve inatçı davranışlar sergileyebilir. 1 yaşını geçmiş çocuklar çevresine karşı daha duyarlı olur ve adeta keşif yapmaya çalışır. Yapmak istedikleri karşısında çevresindeki herkese baskı yapmaya çalışırlar. Büyüme dönemini de oldukları için aksi ve ısrarcı davranışları sergilemeleri gayet doğal olarak karşılanmaktadır. Çünkü 2 yaşına gelene kadar çocuklar anne ve babasına bağımlı olarak yaşamakta ve bu dönemden sonra kendi kendine yürüme ve konuşma becerisini kazanabilmektedir. Artık yavaş yavaş çocuk kendini ifade edebilmekte ve isteklerini dile getirebilmektedir. Her çocuğun sergilemiş olduğu davranışlar farklı şekillerde gelişebilir. Bu duruma aile içi davranışların katkısı oldukça büyüktük.
Çocukların yaşadığı bu dönem 2 yaş sendromu olarak adlandırılmaktadır. Çünkü çocuğun sergilemiş olduğu davranışlar karşısında ebeveynler oldukça rahatsız olmakta ve çocuk ile çatışmalar yaşanmaktadır.
2 yaş sendromunda ne tavırlarda ne gibi değişimler olur?
- İştah kaybı
- Başını yere yada duvara vurma
- Eline geçen her şeyi fırlatma
- Bağırma
- Sürekli ağlama
- Israrcı tavırlar sergileme
- Aşırı inatçılık
- Tepkisini dile getirmek için aşırı saldırgan davranışlarda görülebilir.
Bu gibi sorunlara hangi davranışlar daha fazla neden olur?
- Anne ve babanın aşırı baskıcı olması
- Çocuğun sürekli engellenmesi
- Kardeşler arasındaki çatışma ve kıskançlık
- Temizlik eğitiminin sınırları aşmasında
- Aile içi şiddet
- Çocuğun gün içinde enerjisini tüketememesi
- Çocuğa karşı ilgisizlik
9 yaşında bir kizim 2.5 yaşında bir oğlum var ikisinin kavgasından çok yoruldum oglum sürekli ablasina vuruyor laf anlatamıyorum sürekli ağlıyor bağırıyor ne yapabilirim