Çocuklarda Yeme Bozukluğu

yeme-bozukluğu
Çocuklarda yeme Bozukluğu

Genel olarak bundan 10 yıl öncesine kadar yemek yeme bozuklukları daha çok ergen ve yetişkin bireylerde rastlanmaktaydı. Ancak günümüzde 12 yaşın altında olan pek çok çocukta yeme bozuklukları yaygınlaşmaya başlamıştır. Genellikle bu yaş civarındaki çocuklarda yaygın olarak “anoreksiya nervoza” yeme bağımlılığı olmasına rağmen “nervoza” durumlarını da oldukça sık rastlanmaktadır.

Çocuklarda küçük yaşta yeme bozukluğu nasıl başlar;

  • Eğer çocuğun aile içersinde ebeveynlerinde yeme davranışında olan bozukluklar,
  • Ebeveynlerin sürekli olarak bedenlerinde oluşan problemlerden dolayı hoşnut olmaması ve bunu belirtmesi,
  • Çoğunlukla ebeveyn tarafından çocuğun yemek yeme davranışına ve bedenine göre yapılan eleştiriler,
  • Genel olarak aile içersindeki iletişim kopukluğu ve şiddet,
  • Ayrıca çocuğun kendine olan öz güven eksiklikleri,

Genellikle bu faktörler neden olabilmektedir. Ancak aile içersinde sağlıksız ortamda yetişen pek çok çocukta yeme bozukluğuna rastlama riskleri daha fazla olmaktadır. Çoğunlukla çocuklar tarafından yemek yemeyi reddetmek, cezalandırır gibi kendini aç bırakmak tarzında davranışlar ortaya çıkmaktadır.

Aslında yeme bozukluğunun çocuklar bir problem olduğunun çok da farkında değillerdir. Genellikle ebeveynler yemek bozukluklarını diyet yapma özentisi ile karıştırılarak çocuğu yemek yeme için zorlamaktadırlar. Ancak bu yanlış davranışı çocuğu zorlamadan mutlaka bir psikologa danışarak yardım alınmalıdır. Çoğunlukla çocuklarda özellikle yetiştikleri ortamda duygularının bastırıldığını düşüncesi ile baş etme yöntemi olarak yeme bozuklukları oluşabilmektedir.

Yeme bağımlılığı olan çocuklar öfke, yalnızlık, üzüntü, terk edilmişlik, korku, yaralanma ve acı bastırma duyguları ile kendilerini sürekli olarak yemek yemeye bağımlı olurlar. Ancak çocuk duygularını rahatça ifade etmeyi öğrenmez ise duygu durumuna bağlı olarak yemek yiyen birey olurlar. Pek çok sebepten dolayı yeme bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.